Aktuelno

Gašić o suzbijanju iregularnih migracija: "Prioritet lociranje i pronalazak organizovanih kriminalnih grupa"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/11/2023

-

13:04

Gašić o suzbijanju iregularnih migracija: "Prioritet lociranje i pronalazak organizovanih kriminalnih grupa"
MUP Srbije - Copyright MUP Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić održao je noćas, na Horgošu, sastanak sa najbližim saradnicima o daljem toku akcije na suzbijanju iregularnih migracija i poručio da je prioritetni zadatak lociranje i pronalazak organizovanih kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem iregularnih migranata.

"Sve snage ćemo usmeriti na lociranje i hapšenje vođa i članova organizovanih kriminalnih grupa koje krijumčare migrante, jer ćemo time preseći najvažniju kariku u lancu krijumčarenja. Takođe, prilikom pretrage terena posebnu pažnju usmerićemo na pronalazak takozvanih štekova, u kojima organizovane kriminalne grupe skrivaju oružje", rekaoje Gašić i dodao:

"Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova danonoćno sprovode pojačane aktivnosti, kako na severu, tako i na jugu zemlje, sprečavajući ulazak iregularnih migranata iz Bugarske i Severne Makedonije. Nećemo stati sve dok naši građani na ovim područjima ne budu u potpunosti sigurni i bezbedni, a oni koji čine krivična dela procesuirani. Mi jesmo humana i gostoljubiva zemlja, ali ne i poligon za obračune onih koji su to gostoprimstvo zloupotrebili".

U akciji suzbijanja iregularnih migracija, koja se sprovodi po nalogu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, a kojom rukovodi pomoćnik direktora policije general policije Dejan Luković, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su 4.931 iregularnog migranta koji su se skrivali u pograničnim pojasevima na području Sombora, Subotice, Kikinde i Pirota.

Tanjug/FOTO TANJUG/OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ bg

 

Od početka akcije, detaljnom pretragom terena, više stotina policijskih službenika pronašli su devet automatskih pušaka, pet pištolja, oko 1.655 komada municije različitog kalibra, više stotina stranih pasoša i manju količinu narkotika. Osim toga, pronađeno je devet zemunica u kojima su se migranti i krijumčari skrivali.

Policijski službenici su od početka akcije kontrolisali 110.157 vozila i 357 objekata. U ovoj akciji uhapšeno je osam krijumčara i zadržano još 190 osoba zbog različitih krivičnih dela.

Podneta je 21 krivična prijava za krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, 11 krivičnih prijava u vezi sa oružjem, osam krivičnih prijava za neovlašćeno držanje opojnih droga, kao i 16 krivičnih prijava za druga krivična dela.

Takođe, podneto je 569 prekršajnih prijava iz Zakona o strancima, kao i 134 za prekršaje iz Zakona o graničnoj kontroli. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova istrajno će sprovoditi ovu akciju dok problem iregularnih migracija ne bude rešen i lanac krijumčarenja ljudi u potpunosti presečen.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija