Aktuelno

Povređeni u železničkoj nesreći kod Ratkova nisu životno ugroženi

Komentari

Autor: Fonet, Tanjug

19/11/2023

-

16:14

Povređeni u železničkoj nesreći kod Ratkova nisu životno ugroženi
Povređeni u železničkoj nesreći kod Ratkova nisu životno ugroženi - Copyright Euronews/Petar Alimpijević

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka zdravlja Danica Grujičić i ministar saobraćaja Goran Vesić obišli su danas povređene u železničkoj nesreći kod Odžaka koji su zbrinuti u Opštoj bolnici “Dr Radivoj Simonović” u Somboru.

Ministarka Grujičić je zahvalila zdravstvenim radnicima iz Sombora na brzoj reakciji i požrtvovanosti.

"Ovo je pokazalo da zdravstveni sistem u Srbiji odlično funkcioniše, pre svega zdravstveni radnici. Svi povređeni su najpre prebačeni brzo u Sombor, a onda i zbrinuti u bolnici. Nalaze se pod nadzorom lekara i van životne opasnosti. Sve je urađeno po standardima i protokolima. Najlakše povređeni će već danas kućama", rekla je Grujičić.

Ministar saobraćaja Goran Vesić razgovarao je i sa mašinovođom koji je zaslužan što nesreća nije prerasla u tragediju. Vesić je istakao da su radnici Srbijavoza učinili sve da se pruga što pre osposobi i potvrdio da je uzrok nesreće ljudska greška. Podsetio je da železnička komisija radi u skladu sa zakonom i da će izveštaj biti prosleđen nadležnim organima.

"Hvala Bogu nije bilo smrtnih slučajeva. Ovde je reč o grešci otpravnika vozova iz Ratkova koji je sližbeno priznao i o toma se vodi istraga. Sistem čine ljudi i nažalost greške se dešavaju. Ministarstvo će učiniti sve da ubuduće to svedemo na najmanju meru", poručio je Vesić.

On je naglasio da se gradi centralni dispečerski centar u Makišu kojim će se upravljati i svim novim i rekonstruisanim prugama, ali da će na starim prugama i dalje biti stari sistem, pa će morati da se vodi računa da se ovakve stvari ne dešavaju.

"Od 1200 kilometara regionalnih pruga koje planiramo da u sledećoj godini rekonstruišemo je i 400 kilometara pruge u Vojvodini, od Pančeva prema Zrenjaninu, pa dalje prema Senti i Subotici, od Sombora i Bogojeva, do Novog Sada i od Sombora do Vrbasa, one će imati nove sigurnosne sisteme i biće pod kontrolom novog dispečerskog centra", istakao je Vesić.

Vesić i gradonačelnik Sombora Antonio Ratković rekli su i da će vlada Srbije i grad Sombor učiniti sve da iskažu solidarnost i pomognu povređenima da prebrode traumu koju su doživeli. Ministre Grujičić i Vesić dočekali su gradonačelnik Sombora Antonio Ratković koji je zahvalio na poseti i rekao da će Grad učiniti sve da istaže solidarnost i pomogne povređenima, kao i direktor Opšte bolnice “Dr Radivoj Simonović”, Dragan Rastović koji je rekao da je somborska bolnica u vreme ratova devedesetih bila ratna bolnica, da su navikli na brzo reagovanje i idtakao da se 30 zdravstvenih radnika odmah odazvalo na poziv.

Grujičić je najavila u Somboru i da će bolnica uskoro dobiti magnetnu rezonancu za koju su sredstva odobrena iz kredita Svetske banke, a da će se ulagati u rekonstrukciju zgrade koja nije u najboljem stanju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija