Aktuelno

Vlada Srbije ograničila cene hleba i naftnih derivata i usvojila Zaključak o isplati jednokratne pomoći

Komentari

Autor: Tanjug

23/11/2023

-

19:33

Vlada Srbije ograničila cene hleba i naftnih derivata i usvojila Zaključak o isplati jednokratne pomoći
Vlada Srbije ograničila cene hleba i naftnih derivata i usvojila Zaključak o isplati jednokratne pomoći - Copyright Tanjug/ Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna „T-500“, koja ima za cilj zaštitu tržišta i sprečavanja deformacija u formiranju cena ove robe, od izuzetnog značaja za snadbevanja potrošača, a naročitno nižih socijalnih kategorija, navodi se u saopštenju. 

Uredbom je propisana maksimalna maloprodajna cena za hleb od brašna „T-500“ u iznosu od 54,00 dinara, odnosno proizvođačka cena od 46,31 dinara. Takođe, određeno je i da ukupna stopa marže koja se obračunava na neto fakturnu cenu ne sme biti veća od šest odsto.

"Ograničavanje cene ovog proizvoda, na ovaj način, neće se odraziti na trgovce hlebom, s obzirom na to da su marže ostale na istom nivou, dok će, s druge strane, imati pozitivan uticaj na potrošače", saopšteno je iz Vlade.

U cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva, a imajući u vidu da je tržište i dalje nestabilno, Vlada Srbije ograničila je cene derivata nafte do 31. decembra 2023. godine, dodaje se u saopštenju. 

Vlada usvojila Zaključak o isplati jednokratne pomoći

 Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak o isplati jednokratne novčane pomoći korisnicima novčane socijalne pomoći, dodatka za pomoć i negu drugog lica i posebne novčane naknade za preko 200.000 građana Srbije.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, jednokratna pomoć obuhvatiće korisnike novčane socijalne pomoći (nosioce prava novčane socijalne pomoći i članove porodice koja ostvaruje pravo na novčanu socijalnu pomoć), korisnike dodatka za pomoć i negu drugog lica i korisnike posebne novčane naknade.

Ovim zaključkom obuhvaćena su i lica koja su u postupku ostvarivanja prava zaključno sa 24. novembrom 2023. godine, a kojima će rešenje o ostvarivanju prava biti doneto najkasnije do 31. decembra 2023. godine.

Članovi Vlade usvojili su više zaključaka o formiranju radnih grupa koje treba da koordiniraju aktivnosti u vezi sa unapređenjem materijalnog položaja zaposlenih u više oblasti, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija