Društvo

Svi radnici pošte se od sutra vraćaju na posao: Očekuju da će im zahtevi biti ispunjeni do kraja meseca

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

22/11/2023

-

13:12

Svi radnici pošte se od sutra vraćaju na posao: Očekuju da će im zahtevi biti ispunjeni do kraja meseca
Pošta Srbije - Copyright Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" objavili su danas na sajtu da je doneta odluka o prekidu obustave rada u Javnom preduzeću "Pošta Srbije" i da će sutra biti nastavljen rad.

Kako se navodi, ta odluka je doneta na zboru radnika, održanom danas u Pošti 21101 u Novom Sadu, gde je oko 50 radnika i dalje u obustavi rada, nakon temeljnog razmatranja trenutne situacije.

"Ova odluka prati uslov stroge provere ispunjenja tačaka sporazuma potpisanog između Vlade Srbije i reprezentativnih sindikata, koji nisu bili organizatori obustave", piše u objavi.

Radnici ističu da će, ukoliko se obaveze iz sporazuma ne ispune do 1. decembra, ili ukoliko dođe do bilo kakve odmazde prema onima koji su do sada učestvovali u obustavi rada, ponovo prekinuti rad i ovoga puta izaći na ulice. Podseća se da je obustava rada nezdovoljnih radnika JP Pošta Srbije započeta 24. oktobra sa zahtevima za povećanje broja radnika, povećanje plata za najmanje 30 odsto, prekida diskriminacije prema zaposlenima i zvanične garancije od Vlade Srbije za ispunjenje ovih zahteva.

Vlada Srbije je 15. novembra potpisala sporazum sa reprezentativnim sindikatima, kada je dogovorena isplata jednokratne pomoći svim radnicima, izuzev rukovodstvu, do 25. novembra i obećano povećanje plata od 10 odsto od 1. novembra ove godine, s dodatnim povećanjem od 1. januara 2024. Tada je takođe dogovoreno povećanje plata za zaposlene u administraciji, izuzev rukovodstva, za 10 odsto, počev od 1. januara 2024. Radnici JP Pošta Srbije, kako se navodi, izrazili su očekivanje odgovorne realizacije sporazuma i upozorili na ozbiljne posledice ukoliko se rokovi i obaveze ne ispune kako je dogovoreno.

Očekuju da zahtevi budu ispunjeni do kraja meseca, a u suprotnom najavljuju novu obustavu.

"Borili smo se kao lavovi i borićemo se. Ovo je za sada, da kažemo jedan prekid vatre. Da kažem tako žargonski, dogovorili smo se da od sutra nastavimo sa radom, na svojim radnim mestima, onako kako mi znamo. Poslovodstvo i osnivač Vlada Republike Srbije da znaju da sa radnicima Pošte nema igranja, da ono sve što su potpisali u sporazumu da pratimo pomno, ukoliko se ne ispoštuju do prvog decembra, ne da ćemo da nastavimo sa obustavom rada, nego ćemo da se omasovimo i da polako razmiljamo i o drugim potezima", naveo je Stefan Mitrović, radnik Pošte za RTS.

Komentari (0)

Srbija