Politika

Uoči izbora na adresu Vlade stigli brojni zahtevi: Protesti radnika - od poštara, preko poljoprivrednika do advokata

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/11/2023

-

15:34

Uoči izbora na adresu Vlade stigli brojni zahtevi: Protesti radnika - od poštara, preko poljoprivrednika do advokata
Uoči izbora na adresu Vlade stigli brojni zahtevi: Protesti radnika - od poštara, preko poljoprivrednika do advokata - Copyright Fonet/Marko Dragoslavić

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici poljoprivrednika danas su imali sastanak sa premijerkom Anom Brnabić na kom su postignuti "određeni pomaci". Deo poljoprivrednika koji organizuje blokade od vlade traži uvođenje dizela bez akciza na svim benziskim pumpama u zemlji i regulaciju tržišta poljoprivrednih proizvoda. To je deo zahteva iz sporazuma koji su u maju potpisali sa resornim ministarstvom, a za koje poljoprivrednici tvrde da nisu ispunjeni. Sa druge strane, ministarka Jelena Tanasković tvrdi da su zahtevi iz maja ispunjeni, te je proteste okarakterisala kao političke.

A poljoprivrednici nisu jedini u protestima koji su organizovani uoči održavanja parlamentarnih izbora, zakazanih za 17. decembar. Počevši od 24. oktobra kada su zaposleni u Javnom preduzeću Pošta Srbije započeli štrajk, zbog niskih plata i uslova rada, na adresu Vlade Srbije stiglo je više zahteva. Poštari navode da zahteve ponavljaju već više godina unazad. Protest najavljuju i advokati Advokatske komore Beograda koji kažu da je stanje u advokaturi i tužilaštvu neizdrživo.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Zoran Stojiljković za Euronews Srbija kaže da je sasvim legitimno u toku izborne kampanje, kada je fokus javnosti na svemu onome što je relevantno, koristiti to vreme da izraze svoje želje. 

"Imaju pravo da koriste poljoprivrednici, radnici, sindikati, nevladine organizacije, grupe građana poput Proglasa, koji pozivaju na izbore i postavljaju odgovarajuću agendu, jer politika nije samo stvar stranaka i izbora, i legitimno je da građani upućuju svoje zahteve i da se pitaju šta će biti posle izbora. Naravno, ako razmišljamo sad svi o tome iza čega možemo da stojimo, za legitimnost su potrebne još dva uslova. Prvo, da ste vi blagovremeno, a ovde govorimo o vremenu pre nekoliko nedelja, nekoliko meseci, pola godine, pokušavali da svoje zahteve ostvare unutar institucija i mehanizama socijalnog dialoga, pa to nije im pošlo za rukom. I ono što je osnovno, da li su ti zahtevi opravdani", rekao je on.

Euronews Srbija

Poljoprivrednici kod premijerke, radnicima Pošte 20.000 dinara

Predstavnici četiri udruženja poljoprivrednika danas su došli na razgovor sa premijerkom. Kako je navedeno u zajedničkom saopštenju udruženja, sastanku sa premijerkom prisustvuju predstavnici Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženja Poljoprivrednih proizvođača Subotice, Saveza Udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženja poljoprivrednika Aradac.

Brnabić je ranije izjavila da je Vlada Srbije donela odluku da se do kraja ove sedmice zaposlenima u Javnom preduzeću Pošta Srbije isplati 20.000 dinara jednokratne finansijske podrške. Premijerka je rekla i da je predstavnicima sindikata Pošte rečeno da u ovom trenutku nije moguće da dobiju povećanje od 30 odsto, jer to nije održivo. To bi, kako je naglasila, zahtevalo otpuštanje značajnog broja ljudi u Pošti i značilo bi potpuni kolaps za to Javno preduzeće.

Ona je dodala da su predstavnicima četiri sindikata radnika Pošte - od kojih su dva reprezentativna, a dva nereprezentativna - sa kojima je razgovarala, to objašnjenje prihvatili odgovorno, iako im nije bilo lako, ali su razumeli situaciju.

Deo poštara, međutim, nastavlja štrajk. 

"I tehnička vlada ima mogućnosti da realizuje jedan deo zahteva"

Kako objašnjava Stojiljković, kada ste sve mehanizme iskoristili i pokušali da dođete do dogovora, "i niste se probudili u vreme izborne kampanje sa nekakvim egzotičnim zahtevom" - onda je to to. 

"Faktički kad ne možete da ispostavite zadovoljavanje svojih zahteva normalnim procedurama, onda je prirodno i opravdano da u toku trajanja izborne kampanje pokušavate, kad je fokus javnosti vezan za sve što se dešava na društvenoj sceni, da probudite neke savesti ili dobijate neku širinu solidarnosti u okviru svojih zahteva", rekao je on.

Međutim, postavlja se pitanje koje su mogućnosti vlade koja je već u tehničkom mandatu da odgovori na te zahteve.

"I tehnička vlada ima neke mogućnosti u okviru toga da realizuje jedan deo zahteva, da produžava pregovore, da sklapa dogovore sa onima koji nisu u štrajku i s kojima treba voditi dijalog, da ako ne može da kontroliše sindikate, da smišlja svoje omiljene parasindikalne strukture ili nevladine organizacije, sve nam je to poznato. Znači, ukoliko vlada i predsednik koji to radi, mogu da donose odluke u toku ili pred samu izbornu kampanju, kome će podeliti 20.000, ovako ili onako, kome 10.000, šta će se dobiti paušalno, onda mogu i ozbiljno da pregovaraju sa ljudima sa kojima dogovor i dijalog nisu vodili blagovremeno", dodao je Stojiljković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija