Aktuelno

Završeno pripremno ročište u parničnom postupku za ubistvo u Ribnikaru: Suđenje zakazano za 15. januar

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/12/2023

-

12:53

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Višem sudu u Beogradu danas je završeno pripremno ročište pred početak suđenja u parničnom postupku koji je pokrenula jedna od oštećenih porodica protiv dečaka koji je počinio masakr u Ribnikaru, njegovih roditelja, škole i države. Suđenje je zakazano za 15. januar 2024. godine.

Tužba je podneta za naknadu nematerijalne štete, a ovo je drugi postupak u kom je tužen maloletni K.K. zbog toga što je počinio masovno ubistvo u školi u Beogradu 3. maja, kada je ubio devet učenika i čuvara škole i ranio šest osoba.

Punomoćnik tužilaca-oštećene porodice, advokat Snežana Dunjić ostala je pri svojim ranijim dokaznim predlozima i dodala da predlaže da se utvrdi da li roditelji maloletnog K.K. imaju ovlašćenja da ga zastupaju.

Takođe je predložila da se MUP-u uputi zahtev kako bi se videlo da li je otac Vladimir Kecmanović imao dozvolu za držanje i nošenje oružja, kao i da li je na dan masakra policajac bio dežuran u školi.

Dunjić je tražila da se od Ministarstva prosvete pribavi dokumentacija o vanrednim inspekcijskim proverama u školi pre događaja, i istakla da je "sam ovaj događaj presedan, te i presuda treba da bude presedan". 

Nadoknada štete

Četiri člana porodice ubijene devojčice - roditelji, brat i sestra u parničnom postupku traže nadoknadu štete od 400.000 evra, po 100.000 evra svakom članu porodice.

Zastupnica škole, ali i države insistirala je da ne postoji uzročno- posledičn veze, odnosno da nema odgovornosti škole i države za događaj koji se dogodio. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Punomoćnica porodice dečaka ubice  Marina Ivelja kaže da je to presedan, jer država i škola izbegavaju odgovornost.

"Država nam šalje poruku da šta god da se desi država neće snosi odgovornost. Upravo je ovo društvo odgovorno za ovakav postupak", navela je ona. 

Sudija je zakazala suđenje za 15. januar, a tada će svedočiti članovi porodice ubijene devojčice koji su podneli tužbu. 

Zbog masovnog ubistva u Ribnikaru vodi se još jedan parnični postupak u kom je 27 članova oštećenih porodica tužilo porodicu dečaka ubice. 

Ova porodica nije podnela tužbu zajedno sa ostalim članovima porodica oštećenih, jer su oni prvi podnela predlog za određivanje privremene mere zabrane raspolaganja imovinom u odnosu na majku dečaka, a na osnovu tog predloga je sud i izrekao privremenu meru. Tim predlogom oni su bili u obavezi da u roku od 30 dana podnesu tužbu. Zbog toga su tužbu podneli sami.

S obzirom na to da je dečak imao tek 13 godina kada je počinio zločin, on je zakonski krivično neodgovoran i nije obuhvaćen krivičnim postupkom koji je takođe u toku.

Tužba 27 porodica

Završeno je i pripremno ročište za parnični postupak po tužbi u kojoj učestvuje 27 porodica oštećenih.

U tom parničnom postupku glavna rasprava zakazana je za kraj decembra. Sud će odlučivati o tužbi i tek po okončanju parničnog postupka će doneti odluku da li u potpunosti ili delimično prihvata tužbeni zahtev porodica, ili ga eventualno odbija.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Tužba je podneta u parničnom postupku zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha. Ovom tužbom je zatražena i novčana renta odnosno buduće davanje određenog iznosa novca od dana presuđenja pa dok za to traju uslovi - i to na ime buduće nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica.

Sud je ranije odredio, u odnosu na oca dečaka, privremene mere zabrane raspolaganja i otuđenja imovine u krivičnom postupku koji se vodi protiv njega, a prema majci u parničnom postupku.

U parničnom postupku protiv dečakove majke Viši sud u Beogradu doneo je rešenje o privremenoj meri u odnosu na imovinu u njenom vlasništvu, odnosno da je blokirana za prodaju i iznajmljivanje.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je 10. oktobra podiglo optužnicu protiv oca i majke dečaka, kao i vlasnika i instruktora streljačkog kluba u kojem je, kako se sumnja, K. K. učio da puca, dok je maloletnik krivično neodgovoran jer u trenutku masakra nije navršio 14 godina.

Viši sud je majci nakon podizanja optužnice odredio meru zabrane prilaženja i komuniciranja sa maloletnim K. K.

 

Komentari (0)

Srbija