Aktuelno

Šapić: Kosovo i Metohiju čuvamo mudrošću

Komentari

Autor: Tanjug

09/12/2023

-

20:40

Šapić: Kosovo i Metohiju čuvamo mudrošću
Beoinfo - Copyright Beoinfo

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da država Srbija, kao matica svih Srba, ne sme nikada da prizna tzv. Kosovo i da se dobrovoljno odrekne dela svoje teritorije, a da paralelno treba da ljudima na KiM obezbedi koliko-toliko normalan život.

"To je jedini način. Ne priznavati, ne prihvatati da se dobrovonoljno odreknemo bilo čega, a paralelno pokušavati da tim ljudima dole obezbedimo koliko toliko normalan život. I čekati povoljniji momenat, a ako verujete u njega, taj momenat će doći, da se Kosovo jednog dana vrati i praktično u okvire države Srbije, iako ono danas formalno po Ustavu naše države to jeste, ali realno život tamo je daleko od života kakav je recimo u Nišu ili Kragujevcu", rekao je Šapić u intervjuu za "Frankfurtske vesti".

Prema njegovim rečima, kad vam neko nešto otme možete i da vratite, a kada se dobrovoljno odreknete onda više vraćanja nema. 

"Moramo da budemo svesni da su dole (na KiM) NATO trupe i da svaka reakcija koja bi bila doživljena kao provokacija može da bude pogubna i po srpski narod na Kosovu i po Srbe u Srbiji. Zato treba biti mudar, prevazići ovu situaciju, a da se ne dođe do rešenja koje će biti loše dugoročno po pitanju i Srba dole i teritorije Srbije naročito zbog kulturno-istorijske baštine i svega onoga što Kosovo znači svakom pripadniku srpskog naroda. To je jedini način", rekao je Šapić. 

Na pitanje šta Beograd može da ponudi dijaspori i šta dijaspora treba i mora da očekuje od svoje prestonice, on napominje da je srpski narod tokom svoje istorije prolazio kroz teške periode i kad god nije bio jedinstven i kada je dozvoljavao da se u njega ubaci seme razdora, imali smo ozbiljne probleme, plaćali glavama, gubili teritorije i ostajali bez svega onoga što nam je najvažnije.  

 "Više puta sam govorio da će Beograd dok sam ja na njegovom čelu, kao i država Srbija uvek biti otvoren i na usluzi svom narodu bez obzira na to gde i u koliko država živi. Beograd nije samo glavni grad Srbije, već srpska prestonica i glavni grad svih Srba", rekao je Šapić. 

Govoreći o mogućnostima za povratak u Beograd koji su ga napustili, on je napomenuo da se poslednjih godina najveći broj mladih vraća u Beograd.

"I ne samo naših. Dolaze nam mladi strani državljani da u Beogradu otvaraju firme. Danas, zahvaljujući IT sektoru možete da živite u jednoj zemlji, a da vaš posao bude vezan za drugi kraj sveta. Beograd je postao izuzetno primamljiv za mnoge mlade ljude. Ogroman broj naših mladih ljudi koji su završili škole i otišli u inostranstvo se sada vraća. Sa druge strane istina je da, ne samo iz Beograda, već i iz čitavog regiona Evropa „usisava” mlade ljude ali u poslednje dve, tri godine objektivno postoji trend vraćanja kakav nije postojao poslednjih trideset godina i to pokazuje šta Beograd danas predstavlja za ovaj deo Evrope", rekao je Šapić.

Na pitanje o predstojećim izborima u Beogradu i kako vidi glavni grad za pet-deset godina, on je kazao da je siguran da Beograd apsolutno više neće biti isti kakav je danas ukoliko bude dobio priliku da četiri godine u normalnim okolnostima vodi prestonicu.

"Želim da me građani za deset-dvadeset godina pamte po rezultatima i svemu što sam uradio. Kao što mislim da Novi Beograd nije isti bio 2022. godine, kada sam ga napustio, u odnosu na 2012. godinu, kada sam preuzeo da ga vodim, isto tako onog momenta kada se završi moj mandat, a nadam se da ću dobiti jedan pun, pravi četvorogodišnji mandat, jer za godinu i po dana je teško ostaviti dublji trag, ni Beograd više neće biti isti grad u odnosu na pre", rekao je Šapić. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija