Aktuelno

Tužilaštvo traži ukupno 221 godinu zatvora za Belivukove dilere

Komentari

Autor: Tanjug

18/12/2023

-

22:40

Tužilaštvo traži ukupno 221 godinu zatvora za Belivukove dilere
Tužilaštvo traži ukupno 221 godinu zatvora za Belivukove dilere - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović, Tanjug/Rade Prelić, Vladimir Sporčić, Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je danas sudu da 18 pripadnika organizovane grupe, osumnjičenih za preprodaju droge na teritoriji Beograda, osudi na ukupno 221 godinu zatvora.

Ova grupa se  dovodi u vezu sa organizovanom kriminalnom grupom Veljka Belivuka, kojoj se sudi u posebnom postupku.

Tužilac je u svojim završnim rečima sudu predložio da Lazara Marinkovića zvanog Lucifer, koji je označen kao vođa grupe, za krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela osudi na 10 godina, a za drogu 13 godina, te da mu izrekne jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina.

Za Marka Trajkovića tužilac je tražio jedinstvenu kaznu zatvora od 13 godina, za Veljka Ogurlića jedistvenu od 15 godina, istu kao i za Borislava Marmuta.

Predlog tužilaštva je da sud Luku Mumovića, koji se pored udruživanja i droge tereti i za oružje, osudi na jedinstvenu kaznu zatvora od 12 godina kao i da mu izrekne novčanu kaznu od 100.000 dinara.

Jedinstvenu kaznu zatvora od 12 godina tužilac je tražio i za Nikolu Filipovića, dok je za Stefana Milanovića predložio kaznu zatvora od 13 godina. 

Za Stefana Simića, Uroš Bulajić, Marko Prlja, Aleksandar Krstić, Luka Gemaljević, Aleksa Košutić, Predrag Vučković, Luka Ostojić, Vasilije Nikolovski, Aleksa Vasić i Marko Vokić tužilac je predložio da se osude na po 11 godina zatvora.

FoNet/Marko Dragosavić

 

Na današnjem suđenju nekoliko advokata odbrane je iznelo svoje završne reči, a ostali će nastaviti u četvrtak. Sudija će nakon završnih reči zakazati izricanje presude. 

Više krivičnih dela

Okrivljenima je na teret stavljeno krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela,  neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, a Marinkoviću i krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. 

Sumnja se da je ova grupa, odnosno organizator, pripadnici, više maloletnika i više NN osoba delovala od početka jula 2021. godine do 29.marta prošle na teritoriji Beograda, u cilju vršenja krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Sumnja se da su oni preprodavali kokain, heroin, marihuanu i amfetamin, čime  su ostvarili znatnu protivpravnu imovinsku korist.

Pripadnici su drogu prodavali u naselju Karaburma, u Beogradu, na dva beogradska splavova i u jednom klubu, a opojnu drogu su dostavljali i na adrese kupaca – uživaoca.

E-Stock/Nataša Rajaković

 

Pripadnici ove kriminalne grupe uhapšeni su 29.marta prošle godine, dok su trojica osumnjčenih već bili u pritvoru u trenutku hapšenja.

Oni se dovode se u vezu sa poslovima i preprodajom droge kao deo grupe Belivuka i Marka Miljkovića koji su u pritvoru i protiv njihove organizovane kriminalne grupe se vodi sudski postupak zbog najtežih krivičnih dela, među kojima je i sedam ubistava.

Na jednom od suđenja grupi Veljka Belivuka, okrivljeni-saradnik Nikola Spasojević je pomenuo Marinkovića čiji je nadimak "Lucifer", navodeći da mu je nosio drogu koju je Marinković dalje prodavao.

Komentari (0)

Srbija