Aktuelno

Dašić iz Zvečana tvrdi da su ga tukli policajci na Jarinju: "Osetio sam jak u udarac u potiljak, petorica su me držala"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/12/2023

-

18:48

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Igor Dašić iz Zvečana, koga su pre nekoliko dana pripadnici policije zaustavili na administrativnoj liniji, objavio da su ga maltretirali i tukli na prelazu Jarinje. Najavio je da će podneti krivične prijave zbog prekomerne upotrebe sile i širenja verske i nacionalne mržnje. 

Dašić je u obraćanju novinarima naveo da se na Kosovu sprovodi sistematska represija protiv Srba kako bi se naterali da se isele. On je objasnio da su ga kosovski policajci izveli iz automobila samo zato što je rekao "prelaz", a ne "granica". 

"Kako su mi spustili ruke, kako smo krenuli da se sklanjamo u taj mrak, ja sam osetio jak udarac u potiljak. Jednog od njih, ja ne znam ko me je udario, ali tu je bukvalno njih petorica su me držali i ja sam nakon toga ustanovio da oni znaju dobro kome je udario. Oni su pola sata pisali meni prijavu za napad na službeno lice. Znači, na albanskom jeziku, u prostoru pored gde su se menjali jedan drugi i prozivali mene, pričali mi kako ću sad da vidim šta je ova država, da ću ja napokon da naučim kako se poštuje zakon i ko ovde vlada", rekao je on i dodao da se radi o "šablonu" koji se dogodio mnogim ljudima sa KiM.

"Znači, prebiju te od batina, onda svi zajedno napišu izveštaj i drže se toga da si ti njih napao. Ti ideš, dobijaš odmah zatvor, ne čuje se tvoja reč, nemaš suđenje na par meseci dok ti rane i ostalo ne zarastu. I nakon toga ti odgovaraš, ide tvoja reč protiv njih. Ovaj šablon se dešava mnogim ljudima dole. I mnogo je strašno što ne samo društvo u Srbiji ili na Kosovu, nego cela međunarodna zajednica okreće glavu na to", rekao je on.

Komentari (0)

Srbija