Aktuelno

Bisljimi odgovorio Petkoviću: Ukidanjem stikera Srbija zataškava neuspeh u Banjskoj

Komentari

Autor: Euronews

26/12/2023

-

20:08

Bisljimi odgovorio Petkoviću: Ukidanjem stikera Srbija zataškava neuspeh u Banjskoj
Bisljimi odgovorio Petkoviću: Ukidanjem stikera Srbija zataškava neuspeh u Banjskoj - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Ukidanje nalepnica na vozilima koje imaju RKS tablice od strane Srbije nije konstruktivnost, već prikrivanje neuspeha u Banjskoj, napisao je na Fejsbuku glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom, Besnik Bisljimi, reagujući na izjavu direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petra Petkovića, da je Vlada Srbije donela odluku da dopusti slobodno kretanje vozila registrovanih od strane, kako je rekao, privremenih kosovskih institucija.

Bisljimi je naveo da se više od deset godina čekalo da Srbija prizna kosovske tablice kako je, po njegovim rečima, Kosovo predlagalo od početka.

"Odlukom o priznanju RKS registarskih tablica od strane Srbije, privodi se kraju dug proces pitanja nepriznavanja od strane Srbije. U septembru 2021., Srbija je ovo pitanje iskoristila da zapreti Kosovu leteći Migovima oko naše granice. 30. septembra postignut je dogovor u okviru koga su formirane tehničke grupe. Od oktobra 2021. do aprila 2022. godine  održano je ukupno osam sastanaka na tehničkom nivou. Od početka je stav naše delegacije u Briselu bio jasan: potrebno nam je trajno rešenje u skladu sa standardima Evropske unije", napisao je Bisljimi, dodavši da  je jedini predlog Prištine bio da Kosovo i Srbija međusobno priznaju važeće registarske tablice.  

Po njegovim rečima, Srbija je problem registarskih tablica koristila kao alat u svrhu eskalacije situacije, kao i destabilizacije Kosova.

"Ovo je pokazatelj da su sve destabilizacije koje je Srbija izazivala bile nelogične i nepotrebne, jer smo došli do situacije u kojoj će od 1. Janura Srbija priznati  postojeće registarske tablice. Moramo i naglasiti i podsetiti, da ovo nije konstruktivnost od strane Srbije, već je samo maskiranje i želja da se prikrije neuspeh u Banjskoj, kao i neuspeh njihovog narativa koji su dugo koristili u Briselu", zaključio je glavni prištinski pregovarač u dijalogu sa Beogradom.

Za sada nije poznato da će i Vlada u Prištini preduzeti iste mere i dozvoliti da se vozila sa srpskim tablicama kreću bez nalepnica preko administrativnih prelaza i kroz teritoriju Kosova i Metohije.

Portparol Evropske unije Petar Stano je pozdravio odluku Beograda, očekujući da Priština "odgovori na sličan način".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija