Aktuelno

Obijene dve srpske kuće u selu Donja Brnjica kod Prištine

Komentari

Autor: Kosovo-online

21/01/2024

-

17:47

Obijene dve srpske kuće u selu Donja Brnjica kod Prištine
Obijene dve srpske kuće u selu Donja Brnjica kod Prištine - Copyright Prinstcreen YouTube/Kosovo Online

veličina teksta

Aa Aa

Nepoznati počinioci obili su sinoć dve srpske kuće u selu Donja Brnjica kod Prištine, saznaje Kosovo onlajn.

Lopovi su provalili vrata kuće Božidara Vanića dok su u kuću Ranka i Srđana Milićevica provalnici ušli preko krova i tavana. U obe kuće razbojnici su izvršili premetačinu.

Forenzičari kosovske policije obavili su uviđaj. Vlasnici kuća su trenutno u Beogradu gde su obeležavali slavu. Šteta od provale biće poznata nakon što se vlasnici vrate u svoje domove.

Obijanje kuće prijavio je policiji Zvonko Tanasković koji je primetio otvorena vrata na kućama. Tanaskovic je kazao da ovakva dešavanja utiču na Srbe u ovom selu koji su zabrinuti zbog krađa i obijanja kuća, jer počionioci uglavnom nikad ne budu pronađeni.

Inače, u selu Donja Brnjica zivi oko 300 Srba.

Kancelarija: Srbima na KiM ugrožena egzistencija i bezbednost

Kacelarija za KiM Vlade Srbije saopštila je večeras da je serija napada i pljački srpskih kuća u sredinama južno od Ibra nastavljena novim upadom u dve porodične srpske kuće u selu Donja Brnjica kod Prištine, upozoravajući da je Srbima na KiM ugrožena egzistencija i bezbednost. 

Dok su se domaćini nalazili na slavi u centralnoj Srbiji, lopovi su provalili i izvršili premetačinu u kućama Božidara Vanića, kao i Ranka i Srđana Milićevića, a šteta će naknadno biti utvrđena.

Prethodnih dana u dva navrata su obijene kuće srpskih domaćina u opštini Istok, kao i kuća u Plemetini, navode iz Kancelarije.

Očigledno je da, kako dodaju, izgrednici i ekstremisti koriste prilike u vreme velikih praznika i slava da udaraju na srpske domove, a politika nekažnjavanja izgrednika samo pospešuje takva dela.

"U godinama za nama, gotovo da nema srpske kuće koja se nije našla na meti ekstremista, a pljačkom se Srbima sa jedne strane ugrožava egzistencija, a sa druge strane bezbednost, kao najveći izazov sa kojim se naš narod na Kosovu i Metohiji suočava. Toga moraju da budu svesni i predstavnici međunarodne zajednice i preduzmu odlučne korake u zaštiti i podršci srpskom narodu, jer u političkim strukturama u Prištini ne postoji minimum volje ili rešenosti da se Srbima osigura egzistencija i da se izgrednici adekvatno kazne", poručili su iz Kancelarije. 

Umesto toga, kako ističu iz Kancelarije, privremene prištinske institucije, svakodnevnim antisrpskim potezima stimulišu napad na srpsku imovinu i srpski narod, od koga prave legitimne mete, sa jedinim ciljem, da proteraju Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija