Aktuelno

Potvrđena optužnica protiv pripadnika "balkanskog kartela"

Komentari

Autor: Tanjug

24/01/2024

-

13:32

Potvrđena optužnica protiv pripadnika "balkanskog kartela"
Ulaz u Viši sud u Beogradu - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Viši sud u Beogradu potvrdio je danas optužnicu protiv 20 osumnjičenih pripadnika organizovane kriminalne grupe poznate kao "balkanski kartel", koji se sumnjiče za međunarodnu trgovinu oko sedam tona kokaina.

Na rešenje o potvrđivanju optužnice dozvoljene su žalbe Apelacionom sudu u Beogradu, rečeno je Tanjugu u tom sudu.

Optužnica je podignuta protiv Miroslava Starčevića, Mladena Lazarevića, Radisava Radovića, Ljubiše Linda, Milovana Zdravkovića, Zorana Jakšića, Vladana Solda, Miloša Radosavljevića, Gligorija Peljevića, Petra Miloševića, Mirka Pavlovića, Miloša Jovanovića, Aleksandra Ilića, Dragana Đorđevića, Milana Mitića, Dragana Nikolića, Ivana Cvetkovića, Marka Radovanovića, Nikole Đorđevića i Deniza Mihajlovića, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Optužnicom im se na teret stavlja da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.  

Istraga u ovom slučaju počela je naredbom Javnog tužilaštva za organizovani kriminal 12. maja.

U trenutku kada je započet postupak na teritoriji Srbije lišeno je slobode 14 osoba koje se nalaze u pritvoru.

Preostalih šestoro je u bekstvu i za njima je raspisana poternica, uključujući i međunarodnu poternicu za svakog od njih.

Ova organizovana kriminalna grupa se tereti da je učestvovala u međunarodnoj trgovini oko sedam tona kokaina u periodu decembra 2019. do avgusta 2020. godine.

Najveća količina je zaplenjena na Arubi u februaru 2020.godine, a pripreme su započete u decembru 2019. godine, kada je presretnut brod "Aresa" i tom prilikom je pronađeno i zaplenjeno 4,5 tone kokaina.          

Sledeća zaplena u količini od 1.200 kilograma kokaina usledila je u junu 2020. godine u Belgiji, dok su u avgustu 2020. godine u Roterdamu u Holandiji zaplenjena preostala 742 kilograma kokaina.

Pored ove tri zaplene, predmet optuženja je i velika količina oružja različite vrste automatskog, poluautomatskog kao i municije i  eksplozivnih naprava, a reč je o oružju koje je pronađeno prilikom lišenja slobode jednog od lica koje pripada tzv „niškoj grupi“, a pronađeno je prilikom pretresa stana u Nišu.

Pored navedenog, odlukom Javnog tužilaštva za organizovani kriminal blokirani su svi računi, sefovi, sva pokretna i nepokretna imovina - stanovi, kuće i vozila, inostrani novac u iznosu od više od tri miliona evra, skupoceni satovi i nakit.

 

Komentari (0)

Srbija