Aktuelno

Velika akcija policije: Uhapšeno osam osoba osumnjičenih za poresku prevaru i pranje novca

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/01/2024

-

16:42

Velika akcija policije: Uhapšeno osam osoba osumnjičenih za poresku prevaru i pranje novca
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, Odeljenja za borbu protiv korupcije u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu i Sektorom Poreske policije, Odeljenjem poreske policije Kragujevac, uhapsili su osam osoba, dok se za još četiri traga, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivična dela pranje novca, poreska prevara i poreska utaja, navodi se u saopštenju MUP-a.

Kako dodaju, uhapšeni su I. V. (46) i A. B. (35) iz Čačka, odgovorna lica PD „Euro AB tim 2021“ DOO, M. U. (1984) odgovorno lice PD „Don TS palet“ DOO Čačak, M. S. (66) iz Skoplja, odgovorno lice PD „Eks import Srmaki 2022“ DOO Beograd, K. R. (30) odgovorno lice PD „Mala Minja MMM“ DOO Beograd, kao i S. Đ. (46), T. Đ. (22) i U. S. (42) iz Beograda.

Sumnja se da su M. U, A. B. i I. V. neosnovano umanjili osnovice za obračun PDV-a za period od januara do oktobra 2023. godine i tako neosnovano, iskazali prethodni PDV u fakturama koje su dobili od PD „Eks import Srmaki 2022“ u ukupnom iznosu od 8.481.488 dinara.

Mahinacija sa drvenim paletama

Takođe, kako se sumnja, račune za robu - drvene palete nisu isporučili i izbegli su plaćanje poreza na prihode od kapitala u ukupnom iznosu od 8.496.727 dinara.

M. S. se sumnjiči da je, u nameri daljeg prenosa novca pribavljenog kriminalnom delatnošću, 48.148.128 dinara, što je uplaćeno od strane PD „Euro AB Tim 2021“ i PD „Don TS palet“, po osnovu navodne kupovine robe, uz zadržavanje provizije u iznosu od oko dva posto prenosio na poslovni račun PD „Mala Minja MMM“.

Od ovog privrednog društva je, sumnja se, dobijao ulazne fakture za navodnu isporuku drvenih paleta, čiji je formalni vlasnik K. R, a kojim je faktički upravljao osumnjičeni za kojim se traga i koji je novac dalje prenosio putem aplikacije za elektronsko bankarstvo na svoj i na privatne račune više fizičkih lica.

Ova lica su novac, nakon podizanja i zadržavanja provizije od oko dva posto, prenosili između sebe i predavali M. S. koji je novac davao I. V. i M. U.

M. S, I. V, A. B. i M. U. je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dok su ostali uhapšeni privedeni tužilaštvu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija