Aktuelno

Četiri radnika povređena u "Namenskoj" izlaze iz bolnice, uzrok požara se istražuje: Koliko je bilo incidenata do sada?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, RTS

08/02/2024

-

14:20

Četiri radnika povređena u "Namenskoj" izlaze iz bolnice, uzrok požara se istražuje: Koliko je bilo incidenata do sada?
Četiri radnika povređena u "Namenskoj" izlaze iz bolnice, uzrok požara se istražuje: Koliko je bilo incidenata do sada? - Copyright Tanjug/Branko Lukić

veličina teksta

Aa Aa

U fabrici "Milan Blagojević-Namenska" u Lučanima juče je izbio požar, a tom prilikom povređeno je šest radnika. Kako je saopšteno iz Opšte bolnice u Čačku, niko od njih nije životno ugrožen. Za Euronews Srbija u ovoj bolnici rekli su da će četiri radnika biti puštena danas na kućno lečenje, dvoje njih će ipak ostati još nekoliko dana u toj zdravstvenoj ustanovi.

"Svi su pacijenti dobro. Četvorica pacijenata koji su bili na Odeljenju hirurgije danas će biti pušteni na kućno lečenje. Dvojica pacijenata sa opekotinama na licu i šakama, koji su bili na intenzivnoj nezi, biće prebačeni  na Odeljenje hirurgije, da se još malo proprate", kaže za Euronews Srbija portparolka Opšte bolnice u Čačku dr Marija Stranjanac.

Iako će tek biti utvrđen uzrok požara, iz ove fabrike juče su saopštili da je ispoštovana celokupna procedura, "sva zaštita i bezbednost na radu, kako od strane preduzeća, tako i od strane povređenih i zaposlenih radnika". To je naime, rekla Milka Jovanović Božić, koja je predstavnik fabrike "Milan Blagojević-Namenska" u Lučanima.

Rekla je i da je do o požara došlo u pogonu za proizvodnju jednobaznih baruta, u fazi gnječenja proizvoda, u samoj završnoj fazi.

"Moram da napomenem da je došlo do požara, a ne do eksplozije, jer to su dve sasvim različite stvari. Tom prilikom povređeno je šest radnika. Niko od njih nije životno ugrožen, nakon ukazane lekarske pomoći u domu zdravlja u Lučanima, prebačeni su u Čačansku bolnicu, i upravo smo dobili informaciju da će četvorica od njih sutra biti pušteni na kućno lečenje, a dvojica zadržana još neki dan u Čačanskoj bolnici", rekla je Jovanović Božić.

RINA

 

Istakla je da je rano pričati o tome šta je uzrok požara i da će o tome govoriti kada nadležne institucije, službe i komisije odrade svoj deo posla. Požar je nastao na samom kraju procesa pri pražnjenju gnjetalice. Povređeni radnici su posle ukazane medicinske pomoći u Domu zdravlja Lučani, prebačeni u bolnicu u Čačak.

Povodom jučerašnje nesreće, oglasili su se i iu Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata a u saopštenju su naveli da su nedavno uputili dopis predsednici Vlade Ani Brnabić u kojem je zatraženo od Vlade Srbije da preduzme sve mere koje Vladi i premijeru stoje na raspolaganju "kako bi se ovakvi tragični događaji predupredili i sprečili, a odgovorni, bilo da se radi o upravama kompanija ili državnim funkcionerima i činovnicima, primereno kaznili".

Posebno je, kako navode, u dopisu upozoreno na postupanje inspekcije rada uz zahtev da radi posao za koji je i osnovana i da u potpunosti zaštiti zakonom propisane obaveze poslodavca u zaštiti života i zdravlja zaposlenih.

"ASNS upozorava da je, umesto zataškavanja, jedini način da se spreči gubitak života i sakaćenje radnika krivična odgovornost direktora fabrika i nadležnih ministara", dodali su u saopštenju.

Prethodne nesreće u "Namenskoj"

Ovo nažalost nije prva nesreća u ovoj fabrici. Poslednja se dogodila u novembru 2021. godine kada je jedan radnik zadobio lakše telesne povrede u vidu opekotina lica tokom požara.

Dve godine ranije, tačnije 17. oktobra 2019. u požaru su povređena dvojica radnika. Isto u oktobru, godinu dana pre toga (2018),  došlo je do eksplozije u "MB Namenska" kada je lakše povređen jedan radnik. MUP je tada saopštio da je do požara došlo zbog kvara na hidrauličnoj presi. Portparolka "Namenske" tada je izjavila za RTS da je uviđajem utvrđeno da je radnik sam kriv za nesreću, jer nije poštovao radne procedure.

Kako je navela, radnik je povređen tokom redovne proizvodnje, odnosno operacije "dešaržiranja gnjetalice" (pražnjenja mešača), pošto je neoprezno postavio ruku u unutrašnjost gnjetalice što je propisima rada strogo zabranjeno. Uviđaj su izvršili MUP i Inspektorat rada.

Takođe, iste godine, 2018. u januaru dvoje radnika je povređeno u požaru koji je izbio. Oni su tada zadobili opekotine po rukama i licu. I 2017. godine dogodila se nesreća u ovoj fabrici kada su, nažalost stradale dve osobe. Naime, u eksploziji u pogonu namenske fabrike u Lučanima, 14. jula 2017. godine, radnik Milojko Ignjatović preminuo je na licu mesta, a njegov kolega Milomir Milivojević zadobio je teške povrede od kojih je preminuo nakon dve nedelje na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Ukinuta presuda za "Namensku"

Apelacioni sud u Kragujevcu ukinuo je prvostepenu presudu kojom su bili osuđeni Vladimir Lončarević i Toma Stojić, rukovodioci fabrike "MB Nameska" u Lučanima kao odgovorni za smrt radnika fabrike Milomira Milivojevića i Milojka Ignjatovića, koji su stradali u eksploziji 14. jula 2017. godine.

Drugostepeni sud je ukinuo presudu kojom su Lončarević i Stojić bili osuđeni na kazne zatvora od po tri godine i vratio Osnovnom sudu u Ivanjici da ponovi suđenje, potvrdio je za Tanjug punomoćnik oštećenih advokat Vladimir Todorić. Njima je na teret stavljeno krivično delo teško krivično delo protiv opšte sigurnosti. 

Protiv prvoptuženog Radoša Milovanovića, koji je preminuo krajem aprila 2022. godine, postupak je obustavljen i nastavljen protiv Lončarevića, rukovodioca pogona Raketna goriva, u kome se dogodila tragedija, i Stojića, rukovodioca sektora Bezbednost i zaštita na radu.

Kako je tada preneo RTS, u prethodnoj nesreći u fabrici 25. juna 2012. godine, jedan radnik je povređen usled eksplozije na presi za proizvodnju raketnih goriva.

U istoj fabrici, jedan radnik je povređen u manjem požaru 21. septembra 2011. godine.

Troje radnika je poginulo, a sedam je povređeno u jednoj od najtežih nesreća u "Milanu Blagojeviću", kada je izbio požar 3. decembra 1997. godine.

"Namenska" osnovana 1949. godine

Preduzeće "Milan Blagojević - namenska" a. d. Lučani deo je odbrambene industrije Srbije i danas u oblasti baruta i eksploziva predstavlja u svetu priznatog proizvođača. Ovo je državno preduzeće, sa 1300 zaposlenih i kako se navodi na njihovom sajtu, preduzeće je 85 odsto izvozno orijentisano.

"Ostvaruje uspešnu saradnju na polju izvoza svojih proizvoda i usluga sa više od 30 zemalja širom sveta. Takođe, u proizvodnji koristi vrlo visok kvalitet sirovina poznatih svetskih dobavljača", navode na sajtu.

Sadrži postrojenja za proizvodnju nitroceluloze, različitih vrsta baruta i raketnih goriva, barutnih punjenja, sagorljivih elemenata, celuloida i celuloidnih kontejnera. Pored toga, poseduje proizvodnju nitroglicerina, jake smeše, proizvodnju etra i rekuperaciju rastvarača za svoje potrebe, kao i proizvodnju fluida.

Preduzeće je osnovano 1949. godine, a dve godine kasnije počela je proizvodnjanitroceluloze i jednobaznih baruta. Proizvodnja celuloida počela je 1956. godine, kako se navodi na sajtu ove fabrike. Pre šest godina, tačnije 2018. godine, modernizovan je pogon za proizvodnju nitroceluloze.

 

Komentari (0)

Srbija