Aktuelno

Vulin kontaktirao ambasadu SAD: FBI nije učestvovao u razbijanju kriminalne grupe Belivuk-Miljković

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/08/2021

-

18:25

Vulin kontaktirao ambasadu SAD: FBI nije učestvovao u razbijanju kriminalne grupe Belivuk-Miljković
Vulin kontaktirao ambasadu SAD: FBI nije učestvovao u razbijanju kriminalne grupe Belivuk-Miljković - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da FBI nije učestvovao u razbijanju kriminalne grupe Belivuk-Miljković i da je zvanično, preko Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, zatražio odgovor da li su radili bilo kakvu operativnu obradu te kriminalne grupe.

"Zvanično sam se obratio Ambasadi SAD i zamolio sam ih da to proslede FBI, kako bi nam ta agencija odgovorila da li imaju bilo kakvu operativnu obradu ili saznanje, koje mi u Ministarstvu unutrašnjih poslova nemamo, da su oni radili ovu grupu", rekao je Vulin gostujući u emisiji "Fokus" na B92, saopštio je MUP.

Vulin je istakao da je razbijanje kriminalne grupe Belivuk-Miljković isključivo uspeh srpske policije, Bezbednosno-informativne agencije i Tužilaštva za organizovani kriminal i naglasio da su sramni pokušaji da se tim ljudima danas oduzme zasluga. Prema njegovim rečima, nakon što je strancima, "Đilasovim medijima" i političarima postalo jasno da optužbe okrivljenih Belivuka i Miljkovića ne prolaze, uvedena je priča kako grupu nije radila srpska policija, već FBI. 

"Ako su ovo sve stranci uradili, postavlja se pitanje šta su čekali, da pripadnici klana ubijaju, a da oni imaju dokaze, i ako su ih prikupili zašto nas nisu o tome obavestili", upitao je Vulin, ocenivši da se na ovaj način srpska policija pokušava predstaviti kao nesposobna. Objasnio je da oni koji se pozivaju na saopštenje američke ambasade nisu primetili da je ono od 8. juna ove godine i da se u njemu precizira da je dan ranije u velikoj akciji "Trojanski štit" razbijena ANOM aplikacija, koju je FBI sam napravio da bi je kriminalci koristili i da je nakon što je prikupljen veliki broj informacija ona srušena, a dokazi su preuzeti i počelo je sprovođenje krivičnih postupaka. 

"Belivuk i Miljković su koristili SKAJ aplikaciju, a ne ANOM, a pripadnici te grupe uhapšeni su 4. februara ove godine i nikako nisu mogli biti na slobodi da bi mogli biti hapšeni još jednom i da bi se vratili u zatvor", kazao je Vulin. 

On je podsetio da je radna grupa koja se bavila razbijanjem kriminalne grupe Belivuk-Miljković formirana 8. decembra prošle godine po njegovom nalogu i da je prilikom hapšenja 4. februara srpska policija bila potkovana dokazima. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Ranije danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da FBI nije imao nikakvu ulogu u istraživanju slučaja grupe Veljka Belivuka.

Odgovarajući na pitanja novinara u Kliničkom centru Srbije da li se čuo sa ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem, koji je izneo navode o ulozi FBI, Vučić je rekao da je razgovarao s njim pre dva dana i da je on rekao da nije mislio na slučaj Belivuk kada je govorio o FBI, nego da je pričao uopšteno.

"Uspeli smo da pobedimo i da dođemo do toga da optužnica bude verifikovana i da kao država uradimo posao na najbolji mogući način i i da naše ulice oslobodimo prisustva kriminalnih grupa koje su ugrožavale živote ljudi", rekao je Vučić.

On je istakao da je ponosan na to sa koliko su hrabrosti i truda pripadnici BIA i MUP-a, uspeli da izvedu kompleksnu akciju i da naparave veliki rezultat kojim bi se danas dičila svaka država u Evropi, a to je da nema pokušaja mafijaškog ubistva sedam meseci. 

Stefanović: Nikada nisam rekao da je FBI učestvovao u istrazi

Ministar odbrane Nebojša Stefanović ponovio je danas da se nikada nije video niti čuo sa Veljkom Belivukom i članovima njegove kriminalne grupe, da nikada nije koristio telefon sa aplikacijom Skaj i da nikada nije izjavio da je FBI učestvovao u istrazi protiv Belivuka.

Stefanović je naglasio da su njegovu izjavu od subote, 31.jula, mnogi "prekrojili" i tumačili onako kako njima odgovara, a ne kako je izrečeno.

Napominje i da se iz njegove izjave jasno vidi i čuje da, kako ističe, ni u jednom trenutku nije rekao da je FBI učestvovao u istrazi protiv Belivuka i njegove grupe.

Stefanović navodi da je tužio sve medije koji su ga "brutalnim lažima" optuživali za saradnju sa Belivukom i time doveli u opasnost njega, njegovu porodicu i decu, a državi nanosili ogromnu štetu.

"Posebno je jadna izlizana opoziciona retorika - da Nebojša nešto zna i da zato Vučić ne sme da ga smeni. Nikada ne bih ugrozio predsednika Vučića, niti politiku ove zemlje koju zajedno gradimo niz godina", izričit je Stefanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija