Aktuelno

Tačiju, Veseljiju i Seljimiju, bivšim liderima tzv. OVK, odobrene posete u pritvoru

Komentari

Autor: Tanjug

12/02/2024

-

16:49

Tačiju, Veseljiju i Seljimiju, bivšim liderima tzv. OVK, odobrene posete u pritvoru
Tačiju, Veseljiju i Seljimiju, bivšim liderima tzv. OVK, odobrene posete u pritvoru - Copyright AP/Jerry Lampen via AP Photo, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Raspravno veće Specijalizovanih veća odobrio je posete bivšim liderima takozvane OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju i Redžepu Seljimiju, koje su im sredinom novembra prošle godine bile zabranjene zbog sumnje da su posetiocima odavali zaštićene svedoke u pokušaju da ih spreče da svedoče.

Na sajtu Specijalizovanih veća navodi se da je veće 9. februara, nakon što je primio podneske sekretara i strana u postupku utvrdio da u ovoj fazi nema osnova da se naloži uvođenje posebnih mera za poverljive posete optuženima, slične onima koje su određene za ne-poverljive posete 1. decembra 2023. godine. 

Veće je, navodi se, jasno stavilo do znanja da će svaka zloupotreba privilegija u vezi sa takvim posetama naići na adekvatan odgovor.

Kako se navodi, ako bude potrebno, sekretar ima ovlašćenje da nametne posebna ograničenja za poverljive posete i izdao konkretne naloge i podsetnike optuženima (posebno Tačiju i Seljimiju), sekretaru i glavnim braniocima svih optuženih o njihovim obavezama u vezi sa poverljivim informacijama. 

Tači, Veselji, Jakup Krasnići i Seljimi optuženi su za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva, u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine na više mesta na KiM, kao i u Kukešu i Cahanu, na severu Albaniji.

Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

Tzv. OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija