Aktuelno

Komunikacija sa "Skaja" će se koristiti kao dokaz na suđenju grupi Veljka Belivuka

Komentari

Autor: Tanjug

14/02/2024

-

16:33

Komunikacija sa "Skaja" će se koristiti kao dokaz na suđenju grupi Veljka Belivuka
Komunikacija sa "Skaja" će se koristiti kao dokaz na suđenju grupi Veljka Belivuka - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović, Tanjug/Rade Prelić, Vladimir Sporčić, Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Sudsko veće Specijalnog suda u Beogradu danas je donelo odluku da se komunikacija preko kriptovane komunikacije "Skaj" koristi kao dokaz u postupku protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Predsednica sudskog veća je u nastavku sudjenja saopštila da se odbija predlog odbrane da se izuzme materijal prikupljen putem međunarodne pravne pomoći iz Francuske, odnosno materijal koji je prikupljen sa kriptovane aplikacije će korišćen kao dokaz u ovom predmetu.

Obrazlažući odluku o prihvatanju materijala sa "Skaja" kao dokaz, sudija je detaljno objasnila da je sudsko veće razmatralo zamolnice kojima je Javno tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo iz Francuske pružanje međunarodne pomoći i dostavljanje dokaza i dokaznog materijala sa te platforme koju su koristili Belivuk i ostali, a u kojima su poruke, glasovne poruke i fotografije.

Srpsko tužilaštvo i policija su prvo obavešteni od strane Europola da postoje podaci da više više pripadnika kriminalnih grupa iz Srbije koriste tu aplikaciju, kao i pripadnici ove grupe, navela je sudija i dodala da je kod prilikom prepresa optuženih pronađeno više aparata sa aplikacijom "Skaj". 

Zatim je od Francuske zatražena dozvola za korišćenje tih podataka u krivičnom postupku i stigao je materijal na USB uređaju i dozvola da se koristi taj materijal, zbog čega sudsko veće smatra da su dokazi pribavljeni u skladu sa srpskim zakonom. 

Veće je odbilo predlog odbrane da se izvevoje iz spisa zapisnici sa prepoznavanja od strane oštećenog I. S., kojeg su prema navodima iz optužnice pripadnici grupe mučili i zlostavljali na stadionu, kao i  zapisnici sa saslušanja iz policije za nekoliko optuženih, zatim i audio snimak iz sobe na Divčibarama, kao i audio zapis iz hotela Crni  vrh na kojem je Miljković. 

Veće je stava da su iskazi Alekse Šejića i Vladimira Dimitrijevića dati u policiji po zakonu, zbog čega je odbila njihovo izdvajanje, dok su audio snimci će audio snimci iz hotela u kojima su boravili optuženi biti korišćeni kao dokaz jer, kako je objasnila sudija hotel ne predstavlja stan. 

Dok je sudsko veće odlučilo da ne izvodi kao dokaz audio snimak tajnog prisluškivanja optuženog Marka Andrića, jer kako je navela sudija čuje se da je u pitanju stan i da on priča sa svojom tadašnjom verenicom, koja će biti pozvana na sledeće ročište kao svedok. 

Ispitan veštak grafolog

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je ispitivanjem veštaka nastavljeno suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. 

Sudski veštak grafolog Radoslav Savičević  ostao je pri svom nalazi i mišljenju iz veštačenja potpisa optuženih Nemanje Đurića i Miloša Budimira.

On je naveo da je za predmet veštačenja imao jedan dokument sa spornim potpisom Đurića i šest dokumenata sa spornim potpisima Budimira i dodao da je radi proverljivosti koristio potpise sa originalnih dokumenata.

Veštak je rekao da je od Đurića uzorkovan potpis, dok je Miloš Budimir to odbio.  

Na pitanje sudije da li bi se nešto promenilo da sada ima njegov potpis, veštak je rekao da ne bi jer je imao više njegovih potpisa iz 2021. godine.

E-Stock/Nataša Rajaković

 

Sledeći mu je pitanja postavljao advokat Dejan Lazarević branilac nekoliko optuženih među kojima je Budimir, koji ga je pitao sa kojim potpisima je uporedio sporan potpis, na šta je veštak odgovorio da mu je sud dostavio punomoćje za advokata koje je Budimir potpisao. 

Veštak je dodao da je sa tog punomoćja ustanovio da je ista osoba to potpisala i potvrdu o oduzetim predmetima, odnosno Budimir.

Ispitivanje veštaka grafologa je odbrana tražila kako bi utvrdila ko je potpisao izveštaje o pretresima objekata optuženih, a na kojima stoji njihov potpis.

Advokat Dejan Lazarević od januara ponovo brani 11 pripadnika ove grupe. Lazarević je na početku ovog postupka branio nekoliko pripadnika sve dok nije uhapšen u aprilu 2022. godine zbog sumnje da je pripadnik grupe Darka Šarića. 

Prethodno su tokom suđenja ispitani svedoci, oštećeni u ovom predmetu, odnosno članovi porodica ubijenih muškaraca, kao i oštećeni I.S. kojeg su, kako je navedeno u optužnici, članovi ove grupe oteli i držali na stadionu FK Partizan gde su ga mučili, zlostavljali i silovali.

Pre oštećenih i svedoka ispitani su okrivljeni-saradnici Bojan Hrvatin, Nikola Spasojević i Srđan Lalić koji su se nagodili sa tužilaštvom da za manju kaznu zatvora pričaju svoja saznanja o krivičnim delima za koja se grupa tereti.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija