Aktuelno

Demantovan Kurti: Svetinje uništene u martovskom pogromu obnavljane novcem Srbije, EU, Rusije i drugih zemalja

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2024

-

23:32

Demantovan Kurti: Svetinje uništene u martovskom pogromu obnavljane novcem Srbije, EU, Rusije i drugih zemalja
Oštećena vrata srpske crkve u Prizrenu - Copyright Kancelarija za Kosovo i Metohiju

veličina teksta

Aa Aa

Manastiri i crkve Srpske pravoslavne crkve, uništeni u martovskom progomu 2004. godine, obnavljani su novcem države Srbije, EU i drugih zemalja, kao i donacijama iz Rusije vrednim više od milon dolara, saopštila je Eparhija raško-prizrenska povodom tvrdnji premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da su novcem poreskih obveznika na KiM obnovljeni objekti SPC koji su uništeni u Martovskom pogromu 2004. godine.

Iz Eparhije su podsetili da su 17. i 18. marta 2004. albanski ekstremisti uništili ili teško oštetili 35 manastira i crkava Srpske pravoslavne crkve. 

Uz saglasnost Svetog arhijerejskog sabora SPC od 2005. do 2010. godine, Komisija za obnovu Saveta Evrope, u kojoj su pored SPC i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije, učestvovali i predstavnici privremenih prištinskih institucija, obnovljen je najveći deo uništenih crkava, navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske dostavljenom Tanjugu.

Novac je, kako su dodali, uplaćivan preko institucija u Prištini, ali je dolazio i iz stranih zemalja.  

Iz Eparhije podsećaju da je EU direktno svojim sredstvima obnovila kompleks Prizrenske bogoslovije, ali i dodaju da su u njenoj obnovi učestvovali i Vlada Republike Srbije i vernici Ruske pravoslavne crkve. 

Emil Čonkić

 

"EU je svojim sredstvima obnovila i episkopski dvor u Prizrenu i još neke objekte nezavisno od Komisije za obnovu i u neposrednoj saradnji sa Eparhijom", naveli su iz Eparhije.

Donacija Ruske Federacije od milion dolara uplaćena je na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Parizu za obnovu oštećenih crkava i to preko Uneska. 

Proces obnove ispred SPC vodio je po blagoslovu Svetog Arhijerejskog Sabora episkop Teodosije. 

Podsećaju da je proces obnove u saradnji sa privremenim prištinskim institucijama prekinut 2010. nakon insistiranja Prištine da iz Komisije za obnovu mora da izađe Zavod za zaštitu spomenika kulture Srbije, koji je do tada za sve obnovljene objekte radio projektnu dokumentaciju i sa svojim ekspertima nadgledao radove. 

Obnova je narednih godina nastavljena trudom Eparhije raško-prizrenske i uz pomoć međunarodnih i domaćih donatora, saopštili su iz eparhije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija