Politika

Šefica UNMIK-a zabrinuta zbog sitauacije na KiM, pozvala da se nerešena pitanja rešavaju u okviru dijaloga

Komentari

Autor: Tanjug

06/02/2024

-

18:49

Šefica UNMIK-a zabrinuta zbog sitauacije na KiM, pozvala da se nerešena pitanja rešavaju u okviru dijaloga
Karolin Zijade - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Šefica UNMIK-a Karolin Zijade izrazila je danas zabrinutost zbog nedavnih dešavanja koja utiču na ekonomska i socijalna prava Srba i drugih manjinskih zajednica na Kosovu i Metohiji i pozvala da se sva pitanja raspravljaju u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Ona je pozvala da se "nerešena pitanja raspravljaju u okviru Dijaloga koji vodi EU, uključujući odgovarajuće vreme koje će omogućiti efikasnu komunikaciju i adekvatan kontakt sa pogođenim zajednicama", navodi se u saopštenju UNMIK-a.

Zijade je potvrdila nepokolebljivu posvećenost UNMIK-a poštovanju i zaštiti ljudskih prava za sve zajednice, uključujući princip jednakosti i nediskriminacije, koji je, kako je navela, "jedan od stubova kosovskog okvira ljudskih prava".

Centralna banka u Prištini saopštila je 17. januara da je evro jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih plaćanja na Kosovu i Metohiji.

Predstavnici međunarodne zajednice, među kojima EU i SAD tražili su od prištinskih vlasti da tu odluku odlože.

Srbija je zatražila održavanje vanredne sednice Saveta bezbednosti UN zbog situacije na Kosovu i Metohiji, pored ostalog i zbog, kako se navodi u zahtevu za sazivanje sednice, "nelegalne odluke Prištine o ukidanju prometa srpske valute dinara na prostoru Kosova i Metohije", koja predstavlja "kontinuitet mera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija