Aktuelno

Svirepost kakva nije viđena u svetu - zašto je Belivukov klan snimao zverska mučenja i ubistva?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/08/2021

-

21:31

Svirepost kakva nije viđena u svetu - zašto je Belivukov klan snimao zverska mučenja i ubistva?
Svirepost kakva nije viđena u svetu - zašto je Belivukov klan snimao zverska mučenja i ubistva? - Copyright E-Stock, MUP, Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Otkako su prvi put objavljeni detalji o brutalnim likvidacijama koje je kriminalna organizacija Veljka Belivuka sporovodila, ova tema ne prestaje da zgražava javnost. Osim što su likvidacije bile svirepe i brutalne same po sebi, pažnju privlači jedan ozbiljan paradoks - počinioci zločina su se temeljno trudili da sakriju sve materijalne dokaze o ubistvima, a opet, snimali su telefonima sve što rade i te snimke i fotografije delili među sobom.

"Imamo dve suprotne radnje koje isključuju jedna drugu. U pitanju je psihopatska struktura ličnosti te cele grupe, jer samo takva struktura ličnosti uživa u mučenju svojih žrtava, nanošenju bola i povreda, i smrti drugih ljudi", objašnjava za Euronews Srbija kriminolog Dobrivoje Radovanović.

Dodaje da su im, zbog toga, ovi snimci potrebni da se "sa vremena na vreme podsete tih svojih uživanja", ali istovremeno i da zaprete svojim protivnicima.

Naime, nije ništa novo da kriminalne organizacije svojim delima šalju poruke suparnicima. Na primer, mafijaši u Italiji šalju mrtvu ribu onima koje žele da ućutkaju, poručujući im da će "spavati sa ribama". Radovanović kaže da toga ima prilično mnogo u istoriji organizovanog kriminala.

"U Južnoj Americi, u narko kriminalu ima dosta takvih primera. Brutalnim postupanjem i snimanjem toga, doduše ne radi se o ubistvima već o mučenjima, šalje se poruka suparničkoj organizaciji", objašnjava Radovanović.

"Ovakva brutalnost malo zapamćena"

On naglašava i da je brutalnost koju je ispoljila kriminalna organizacija Veljka Belivuka i njegove desne ruke Marka Miljkovića, odnosno kasapljenje žrtava u delovima, i to svake žrtve, bez izuzetaka - nešto što je u svetu organizovanog kriminala malo zapamćeno.

Dodaje i da su snimke mogli da sakriju tako da ih je jako teško naći, mnogo teže nego tragove zločina. Svirepi video-snimci i fotografije, na kojima je klan Veljka Belivuka u nekim slučajevima čak urezivao fraze nožem na lešu, deljeni su kao svojevrsni "propagandni materijal", kako za pripadnike klana, tako i za suparničke grupacije.

Upravo bi aplikacija "Skaj", koja je navodno potpuno bezbedna, mogla da bude još jedan razlog za deljenje brutalnih snimaka. Kriminalci su se, u ovom slučaju, verovatno lažno uljuljkali misleći da je potpuno bezbedno da dele materijal koristeći aplikaciju za komuniciranje "Skaj", koja je, navodno, nudila apsolutnu anonimnost i enkripciju podataka. 

Zaplena "Skaj" telefona otkrila ubistva

To je bila velika greška, jer je upravo poverenje koje su polagali u "Skaj" aplikaciju doprinelo tome da sav materijal bude obelodanjen. Naime, istragom je utvrđeno da je ova kriminalna organizacija koristila "Skaj", a u akciji hapšenja zaplenjeno je 44 primerka ovih telefona. 

"Ne znam da li su bili svesni da postoji neka opasnost otkrivanja preko te aplikacije, odnosno da li su bili dovoljno upućeni u te stvari. Mislim da je pre svega psihološki razlog u pitanju", kaže Radovanović.

Kada su prvobitno uhapšeni članovi klana, verovalo se da je jedan od njih, Srđan Lalić, po zanimanju IT stručnjak, bio zadužen za nabavku "Skaj" telefona.

Pored ovoga, međutim, kasnije su isplivali detalji o njegovoj umešanosti i u druge radnje klana. Njemu se stavlja na teret da je bio saučesnik u pet ubistava, kao i udruživanje radi vršenja krivičnih dela. 

Optužnicom mu se još stavlja na teret i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, kao i otmica. Za ova krivična dela preti mu maksimalna kazna, odnosno doživotna robija. Osim njega, Belivuka i Miljkovića, još dva člana kriminalnog klana okrivljena su za učestvovanje u svirepim ubistvima. U pitanju su braća Miloš i Marko Budimir.

Velika FBI akcija

Američki FBI je 9. marta zaplenio servere "Skaj" aplikacije i nešto kasnije podigao optužnicu protiv vlasnika zbog sumnji da su prodavali ovaj softver kriminalnim grupama širom sveta.

"Kao deo svojih usluga, Skaj Global garantuje da će poruke skladištene na njihovim uređajima biti daljinski obrisane od strane kompanije ako je uređaj zaplenjen od strane policije ili na bilo koji drugi način kompromitovan", naveli su tada iz Ministarstva pravde SAD. 

Evropska istraga ove aplikacije kulminirala je stotinama hapšenja, zaplenom hiljada kilograma kokaina i metamfetamina, stotinama komada vatrenog oružja i miliona evra širom Evrope, naveli su iz Ministarstva.

Podsetimo, 4. februara pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i Tužilaštvom za organizovani kriminal uhapsili su ukupno 19 osoba osumnničenih da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe koju predvodi Veljko Belivuk, poznatiji kao Velja Nevolja, počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo i otmice.

Prilikom pretresa stanova i drugih prostorija na 30-ak lokacija, koje su koristili osumnjičeni, pronađeni su predmeti i tragovi izvršenih krivičnih dela, saopštio je MUP.

"Ova kriminalna grupa bila je dobro organizovana i bilo je potrebno ozbiljno vreme i udružene snage pripadnika MUP i BIA da bi se obezbedili valjani dokazi u ovom slučaju", rekao je prilikom hapšenja članova kriinalnog klana Veljka Belivuka, načelnik Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Bogdan Pušić.

Pre nekoliko dana, optužnica, koja ima više od 320 stranica, prošla je proveru Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, i poslata je okrivljenima i njihovim braniocima, te oni sada imaju pravo žalbe. Mediji navode i da je moguće proširivanje optužnice protiv Belivukovog klana, kao i da se navodi da su ubili Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića, Milana Ljepoje, Lazara Vukićevića i Aleksandra Gligorijevića Pukija.

Osumnjičenima za pripadnost organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka, 2. avgusta produžen je pritvor do 30 dana, saopšteno je iz Višeg suda u Beogradu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija