Aktuelno

U Kraljevu uhapšeno 16 osoba zbog pranja novca

Komentari

Autor: Tanjug

29/03/2024

-

20:11

U Kraljevu uhapšeno 16 osoba zbog pranja novca
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili su 16 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca.

Krivična prijava za isto krivično delo podneta je i protiv sedamdesetogodišnjeg vlasnika poljoprivrednog gazdinstva, dok je krivična prijava i za krivična dela poreska prevara i poreska utaja podneta protiv I. V. (47) faktički odgovornog lica Privrednog društava "Euro AB Team 2021" DOO Čačak, koji se nalazi u pritvoru, i formalnog odgovornog lica ovog privrednog društva, saopštio je MUP.

Uhapšeni su vlasnici poljoprivrednih gazdinstava G. Š. (63) iz Gornjeg Milanovca, M. B. (66), B. Đ. (43), D. D. (54), D. G. (51), G. G. (48), M. K. (50), V. L. (43), I. M. (34), S. R. (53), M. V. (38), R. V. (56), G. P. (64), D. R. (77), S. P. (58) i M. P. (27) svi iz Čačka, navodi se u saopštenju.

Sumnja se da su I. V. i 35-godišnja žena koja je formalno odgovorno lice ovog preduzeća iz Čačka tokom 2022. i 2023. godine, neosnovano ostvarili pravo na poreski kredit i izbegli plaćanje poreza tako što su u sistem Poreske uprave i knjigovodstvene evidencije svog preduzeća, evidentirali 171 lažnu priznanicu o prodaji drvne građe poljoprivrednim gazdinstvima uhapšenih vlasnika, u iznosu od oko 83,8 miliona dinara, a koja nije izvršena.

Novac u ovom iznosu su, kako se sumnja, potom preneli na račune gazdinstava uhapšenih vlasnika, koji su taj novac podizali i vraćali I. V. i tridesetpetogodišnjoj osumnjičenoj, koji su na taj način pribavili protivpravnu imovinsku korist u ovom iznosu i oštetili državni budžet za oko 24,8 miliona dinara utajenog poreza.

Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu, saopštio je MUP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija