Aktuelno

Hronologija slučaja nestale devojčice iz Bora: Od opsežne pretrage terena do hapšenja osumnjičenih

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/04/2024

-

07:10

Hronologija slučaja nestale devojčice iz Bora: Od opsežne pretrage terena do hapšenja osumnjičenih
Hronologija slučaja nestale devojčice iz Bora: Od opsežne pretrage terena do hapšenja osumnjičenih - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Slučaj devojčice Danke Ilić koja je nestala 26. marta u Banjskom Polju kod Bora okončan je tragično. MUP je juče saopštio da su uhapšena dva lica zbog sumnje da su ubili dete. Kako je saopštio ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, sumnja se da su oni dete udarili automobilom, a potom telo bacili na deponiju. Deset dana je trajala potraga na terenu, ali se istovremeno odvijao intenzivan operativni rad. Kako se odvijao slučaj za koji je bila zainteresovana cela Srbija?

Dan nestanka, prvi put aktiviran sistem "Pronađi me"

Danka Ilić nestala je 26. marta kod Banjskog Polja u Boru. Nakon toga je usledila intenzivna potraga za njom. Saopšteno je da je devojčica u trenutku nestanka imala ljubičaste pantalone, maslinasto zelenu jaku i crne patike. Objavljena je i njena fotografija, a policija je pozvala sve koji imaju bilo kakvu infomaciju da se jave na 192. 

Nakon što je prijavljen nestanak devojčice, prvi put je u Srbiji aktiviran sistem "Pronađi me" za hitno obaveštavanje javnosti.

"Pozovite 192. Pratite obaveštenja. Dete nestalo u Boru", poruka je koju su mogli mnogi vozači na auto-putevima širom zemlje da pročitaju. Slično obaveštenje je stiglo i u vidu SMS-a svim građanima, a ista informacija sa slikom nestalog deteta mogla je da se pročita na gejtovima beogradskog aerodroma Nikola Tesla.

Intenzivna potraga na terenu

Policija je brzo reagovala i izašla na teren, a odmah su se angažovali i vatrogasci-spasioci, građani Bora, Gorska služba spasavanja. Otpočela je intenzivna pretraga terena oko mesta nestanka i šire okoline.

Pretraživalo se i iz vazuda jer su angažovani helikopteri i dronovi sa termovizjskim kamerama. Angažovani su i psi tragači.

Iz Gorske službe spasavanja su naveli da su u potragu bili uključeni svi resursi, uz napomenu da je reč o nezgodnom terenu. Inače, u danima nakon nestanka devojčice padala je kiša, što je dodatno otežavalo posao spasiocima.

MUP Srbije

 

Mnogi građani su odmah priskočili u pomoć, ali su nadležni uskoro apelovali da se ne prave velike gužve. Stručnajci su, sa druge strane, upozoravali da je svaki minut dragocen. Predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu (CNZD) Igor Jurić je naveo da je svaka informacija značajna i da može da bude spasonosna.

Međutim, uprkos velikom broju angažovanih u potrazi, nije bilo tragova Danke Ilić. Policija je trećeg dana posle nestanka saopštila da je obustavila pretragu terena u naselju Banjsko Polje jer sve ukazuje na to da se devojčica ne nalazi na tom području površine deset kvadratnih kilometara.

Operativni rad policije

Međutim, policija je nastavila istragu i operativni rad. A roditelji devojčice više puta su bili u stanici, i vodili su policiju na mesto nestanka kako bi se ispitali svi detalji. Policija je saopštila da će proveriti bazne stanice i izvršiti veštačenje mobilnih telefona roditelja, kako bi se potvrdilo s kim su bili u kontaktu u periodu kada je devojčica nestala.  

Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je na medije da ne objavljuju neproverene i netačne informacije jer na taj način ugrožavaju istragu.

"Bezbednost i pronalazak devojčice je apsolutni prioritet koji je iznad svih drugih interesa. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova intenzivno rade na pronalasku devojčice kao i na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti u vezi sa njenim nestankom", navedeno se u saopštenju. 

U međuvremenu su pripadnici federalne uprave policije (FUP) uhapsili tri osobe po nalogu Interpola Beograd, za koje se sumnja da su putem TikTok-a objavile da su povezane s nestankom devojčice Danke Ilić u Srbiji.

Tanjug/Rade Prelić

 

Policija je identifikovala IP adresu korisnika naloga sa teritorije Bosne i Hercegovine koji je uživo na Tik Toku izjavio da se devojčica nalazi kod njega u podrumu. Na osnovu te informacije Federalna uprava policije Bosne i Hercegovine uhapsila je B. T. (22), M. T. (23) i Z. T. (52), obavila pretres i utvrdila da je informacija koju je izneo osumnjičeni lažna.

Prečišćavanje terena i žuta poternica Interpola

Iako je policija ranije saopštila da je pretraga terena u Banjskom Polju okončana, specijalistički timovi za spasavanje iz ruševina iz Beograda i Novog Sada, Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova stigli su u Banjsko Polje.  

Oni su detaljno pretražili tunel, podzemne kanale i šahte ukupne dužine oko 4,5 kilometara, u rejonu Banjskog Polja do grada Bora i tom prilikom nisu pronađeni nikakvi tragovi koji bi ukazali na to da se dvogodišnja Danka Ilić tu nalazila.

Polciijske patrole su sve vreme dežurale u dvorištu gde je prijavljen nestanak devojčice, a helikopteri su opet vu više navrata preletali područje.

MUP Srbije

 

U Boru je uhapšen policijac zbog sumnje da je odavao detalje istrage o nestaloj devočici. 

Istraga je proširena i u inostranstvu, a Međunarodna policijska organizacija Interpol raspisala je žutu poternicu zbog nestanka Danke Ilić. Žuta poternica se raspisuje u slučaju potrage za nestalim licicima ili zarad identifikovanja osobe koja ne može da se samoidentifikuje.

Slučaj snimka iz Beča

Prethodno je bečka policija pokrenula istragu u slučaju nestanka dvogodišnje Danke, a nakon što je državljanin Srbije koji živi u Beču prijavio da je na autobuskoj stanici u centru austrijske prestonice video devojčicu u pratnji dve žene koja navodno liči na Danku nestalu u utorak u Srbiji. 

Ambasada Srbije u Austriji objavila je na društvenoj mreži "X" apel građanima da, ukoliko na terotoriji Austrije prepoznaju nestalu devojčicu Danku Ilić, odmah jave ambasadi, austrijskoj policiji ili Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije. 

Ipak, posle više dana bečka policija je saopštila da je razjašnjen identitet osoba sa snimaka, koje je u Beču napravio državljanin Srbije, i da je sa njima uspostavljen kontakt. 

"Na osnovu istrage i pratećih činjenica, veza između osoba prikazanih na objavljenim slikama i nestale devojčice može se jasno i bez ikakve sumnje isključiti", navedeno je u saopštenju.  

Austrijski sajt "Kosmo" je preneo da je pronašao jednu od dve žene sa snimka koja je rekla da na snimku nije Danka, već njena ćerka. Navedeno je da žene nemaju nikakve veze sa kriminalnim miljeom i otmicom deteta.

Hašenje osumnjičenih

Ubrzo nakon što je otklonjena sumnja da se Danka nalazila na sminku u Beču, stigle su i tragične informacije. Prvo je predsednik Aleksandar Vučić rekao na vanrednoj sednici vlade, nakon što je dobio informaciju od ministra unutrašnjih poslova, da su uhapšene dve osobe koje su osumnjičene za Dakino ubistvo. 

Zatim se oglasio MUP koji je saopštio da su nakon desetodnevne opsežne akcije, detaljnih provera svih tragova i informacija uhapsili S.J. (50) i D.D. (50), obojica iz Bora, zbog sumnje da su ubili dvogodišnju devojčicu Danku Ilić. 

Dvojica osumnjičenih u potpunosti su priznali izvršenje ovog zločina, navedeno je u saopštenju i dodato da je policija nastavila intenzivan rad na slučaju.  

Rekonstrukcija događaja

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić juče je održao konferenciju za novinare na kojoj je izneo rekonstrukciju događaja iz Banjskog Polja.  

"Pripadnici MUP-a su nakon desetodevne opsežne akcije i detaljne potrage uhapsili S. J. i D. D, obojica 1974. godište, zaposlene u JKP Vodovod Bor, osumnjičene da su 26. marta automobilom udarili i ubili dvogodišnju Danku i bacili telo na deponiju", rekao je Gašić. 

Kako je rekao, oni su priznali zločin i detaljno opisali kako su ga počinili.

"Od 13.45 do 13.52 Danka je izašla iz dvorišta i kretala se asfaltom, što potvrđuju dva očevica. Majka je oko 13.50, tražeći dete videla beli auto i muško lice koje je stajalo pored njega za koje se kasnije ispostavilo da je Fijat Panda u kojem su bili osumnjičeni. Prema iskazu jednog od njih, oni su bili na radnom zadatku u Banjskom Polju gde je trebalo da provere šahtu i gde su stigli u 13.20. Kretanje vozila zabeleženo je na kameri u ulici Radomira Putnika, a potom i da se zaustavilo kod kapije kuće u 13.50 što se poklapa sa nestankom male Danke. U vozilu su bili S.J. i D.D, a ispred kapije su bili dva i po minuta. Prema izjavama osumnjičenih tu su stali zbog potrebe za toaletom, da bi devojčicu udarili tek pošto su krenuli, odnosno 30 do 40 metara od kapije kuće. Automobilom je upravljavao D.D, dok je S.J. koji je bio na mestu suvozača izašao i ubacio telo devojčice u auto, preko alata", naveo je Gašić.

Gašić je rekao i da imaju saznanja da se jedan od osumnjičenih vratio 28. marta na deponiju i da je prebacio telo na drugu lokaciju. "Ne verujemo im jer jedan na drugog prebacuju krivicu", dodao je.

Komentari (0)

Srbija