Aktuelno

"Naseljavanje Marsa": Održan 21. Nacionalni kup u robotici "Eurobot Srbija"

Komentari

Autor: Tanjug

06/04/2024

-

20:00

"Naseljavanje Marsa": Održan 21. Nacionalni kup u robotici "Eurobot Srbija"
"Naseljavanje Marsa": Održan 21. Nacionalni kup u robotici "Eurobot Srbija" - Copyright Tanjuig/NENAD MIHAJLOVIĆ

veličina teksta

Aa Aa

U Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu danas je održan 21. Nacionalni kup u robotici "Eurobot Srbija“.

Pobednici ovogodišnjeg nadmetanja u robotici na temu „Naseljavanje Marsa“ su studenti iz ekipe „Mi“.

Takmičenje je počelo juče, a jutros od 9 usledile su eliminacione runde, zatim polufinala i finale. Prve tri ekipe, Mi, Wall e i Memristor, plasirale su se na Evropsko prvenstvo u robotici koje se održava od 8. do 11. maja u Francuskoj.

Prema rečima organizatora, profesora Mirka Rakovića, studenti i srednjoškolci bili su podeljeni u 16 ekipa koje su iz četiri grada – Novog Sada, Beograda, Šida i Pančeva.

"Za njih je najznačajnije znanje koje će oni steći kroz rad na robotu sa kojim učestvuju u takmičenju i zapravo ovo takmičenje njih priprema za poslove koji ih čekaju sutra u kompanijama u kojima će raditi. Oni ne pokazuju samo znanje već na realnom sistemu rade u timu sa svojim kolegama i u odgovarajućem vremenu treba da završe sve", kazao je Raković.

Nacionalni kup, koji organizuju Naučno-tehnološki park Novi Sad  i Fakultet tehničkih nauka - odsek robotika, okupio je brojne sponzore i partnere iz industrijskog sektora, potvrđujući svoj status kao ključnog događaja za razvoj i promociju robotike u Srbiji.

U holu je održama i izložba na kojoj su predstavljena najnovija dostignuća u oblasti robotike i mehatronike, uključujući kolaborativne i mobilne robote, a timovi sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu već su ostvarivali značajne uspehe na međunarodnoj sceni, osvojivši prvo mesto na Evropskim turnirima u robotici.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija