Društvo

Roboti sve češće asistiraju u operacionim salama: Srbija pravi prve korake u tom pravcu, jedan od pionira VMA

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

08/10/2023

-

14:57

Roboti sve češće asistiraju u operacionim salama: Srbija pravi prve korake u tom pravcu, jedan od pionira VMA
Roboti sve češće asistiraju u operacionim salama: Srbija pravi prve korake u tom pravcu, jedan od pionira VMA - Copyright Tanjug/Zoran Žestić, privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Na Klinici za grudnu hirurgiju Vojnomedicinske akademije operisan je prvi pacijent uz pomoć robotskog uređaja. Pacijent (42) je imao tumor na plućima, uspešno se oporavio nakon intervencije i otpušten je na kućno lečenje. 

Ovo je samo prvi korak ka primeni kompletne robotske hirurgije u operacionim salama. Inače, robotska hirurgija u svetu ima sve veći značaj, a cilj je da roboti budu sve veća pomoć hirurzima u operacionim salama.

Mnogi su skeptični prema novim tendencijama svetske medicine, jer pri pomenu robota zamišljaju da u operacionim salama više neće biti hirurga, anesteziologa, instrumetarki. Međutim, realnost je potpuno drugačija. Robotom zapravo upravlja iskusan hirurg koji je prethodno uradio na hiljade takvih intervencija.

Robotika se danas primenjuje kod minimalno invazivnih procedura. Istraživanja rađena u svetu su pokazala da operacione sale nisu dovoljno iskorišćene, da se gubi dosta vremena na pripreme između operacija, ali i da nema dovoljno hirurga koji bi mogli da obave veliki broj zahvata kako pacijenti ne bi čekali dugo na intervencije.

Smatra se da će zahvaljujući robotskoj hirurgiji doći do smanjenog rizika od pojave ljudske greške prilikom zahvata, da će vreme za oporavak bolesnika biti kraće i sa manje postoperativnih problema. 

Operacija preciznija, oporavak brži

Dr.sci med Aleksandar Ristanović, načelnik Klinike za grudnu i kardijalnu hirurgiju VMA kaže da je primenom robotskih uređaja operacija preciznija, pravi se manji rez, pacijent se brže oporavlja.   

"Robotski staplerski uređaj čini operaciju preciznijom, jer je mogućnost izbora uglova kod plasiranja instrumenta i aproksimacija tkiva dovedena do najnaprednijeg nivoa. Možemo da biramo ugao plasiranja instrumenta, da pametni uređaj seče tkivo u skladu sa njegovom debljinom. Gde je deblje tkivo on ide sporije, a gde je tkivo tanje seče ga brže. To je ključna prednost ovog instrumenta", rekao je Ristanović za Euronews Srbija.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Robotski uređaj, koji ima VMA, može da se koristi za oko 300 intervencija. Instrument se isključivo koristi u minimalno invazivnoj hirurgiji, takozvanoj VATS hirurgiji (video-asistirana torakoskopska hirurgija).

Benefiti te tehnike su brži oporavak, manji rez, manje bolova i manje mogućnosti za komplikacije. Dr Ristanović objašnjava da je za minimalno invazivnu hirurgiju ključno prethodno napraviti dobro procenu - da li tumor u potpunosti može da se odstrani na taj način i da li pacijent može da podnese operaciju.

"Ako su ta dva uslova ispunjena, onda se pristupa operaciji. Naravno, ako je stadijum bolesti u hirurškom domenu, ako je stadijum bolesti izašao ih hirurškog domena, onda primenjujemo druge vidove lečenja kao što su hemioterapija, imunološka terapija", pojašnjava Ristanović.

U svetu roboti odavno asistiraju lekarima  

U razvijenim zemljama, roboti su odavno ušli u operacione sale. Robotska hirurgija uveliko se primenjuje. U Srbiji se prave prvi koraci.

"Oni su korak ispred nas, primenjuju kompletnu robotsku hirurgiju u sali. Mi još uvek nismo na tom nivou", priča Ristanović.

Napominje da su minimalno invazivne procedure, koje se u Srbiji uglavnom rade endoskopaski,  u svetu danas potpuno robotizovane i da je ta procedura "dovedena do savršenstva".

Upitan da li će roboti u budućnosti potisnuti hirurge iz operacionih sala, kaže da se to ne može dogoditi.

"Naravno, tim robotima upravlja hirurg, tako da je naše prisustvo neminovno. Prednost je i to što se smanjuje mogućnost ljudske greške na minimum", zaključio je on.

 

Komentari (0)

Srbija