Društvo

Unapređenje grudne hirurgije VMA: Prvi put se u operaciji koristio robotski uređaj

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/09/2023

-

09:39

Unapređenje grudne hirurgije VMA: Prvi put se u operaciji koristio robotski uređaj
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Na Klinici za grudnu i kardijalnu hirurgiju Vojnomedicinske akademije (VMA) prvi put je tokom operativnog zahvata resekcije pluća upotrebljen robotski staplerski uređaj.

Operisan je pacijent (42) koji boluje od sinoviosarkoma i u dobrom zdravstvenom stanju otpušten je na dalji kućni oporavak, saopšteno je iz VMA.

Odluka o korišćenju najsavremenijeg "pametnog“ instrumenta u VMA donesena je u skladu sa savremenim poslovanjem zdravstvenih centara u svetu.

"Robotski staplerski uređaj čini operaciju preciznijom jer je mogućnost izbora uglova kod plasiranja instrumenta i aproksimacija tkiva dovedena do najnaprednijeg nivoa. Kao i pri ostalim minimalnoinvazivnim hirurškim procedurama, a po čemu je Klinika za grudnu hirurgiju VMA lider u zemlji, ovom metodom omogućen je po tkivo štedljiviji pristup, brži oporavak pacijenta, manji broj bolničkih dana i manja mogućnost za postoperativne komplikacije", navedeno je u saopštenju.

Grudni hirurzi VMA, kao pioniri savremene videoasistirane hirurgije u Srbiji sa dugogodišnjim iskustvom, stručno su osposobljeni i zahvaljujući međunarodnom usavršavanju i obukama lekara iz oblasti torakalne robotike.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija