Društvo

U VMA uspešno urađena druga kadaverična transplantacija jetre u ovoj godini

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2023

-

19:19

U VMA uspešno urađena druga kadaverična transplantacija jetre u ovoj godini
U VMA uspešno urađena druga kadaverična transplantacija jetre u ovoj godini - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane/Andrija Gavrilović

veličina teksta

Aa Aa

Druga kadaverična transplantacija jetre u ovoj godini, posle četiri godine pauze, a zahvaljujući najhumanijem gestu porodice donora, uspešno je urađena u Vojnomedicinskoj akademiji.

Kako je danas saopšteno iz VMA, nakon urednog operativnog i postoperativnog toka prema svim svetskim medicinskim protokolima, pacijent je otpušten na kućni oporavak i predstoje mu redovne kontrole nadležnih lekara hepatologa. 

Transplantacioni tim VMA učestvovao je u eksplantaciji organa u Kliničkom centru Vojvodine, dok je transplantacija jetre urađena u VMA tokom operativnog zahvata u trajanju od oko devet sati.

Tim koji je izveo transplantaciju činili su vaskularni hirurg pukovnik doc. dr Momir Šarac, opšti hirurg potpukovnik dr Miroslav Mitrović, anesteziolog potpukovnik doc. dr Goran Rondović, hepatolog dr sci med. Irina Brčerević, uz druge mlađe kolege, instrumentarke, medicinske tehničare i bolničare, čije je učešće krucijalno za uspeh visokospecijalizovane hirurgije poput transplantacija.

Još jedna transplantacija jetre u VMA potvrđuje visok položaj ove vojnozdravstene ustanove u programu razvoja i napretka transplantacione hirurgije u Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija