Aktuelno

Zbog najave toplog vremena, apel MUP-a da se ne pali vatra na otvorenom i u šumi

Komentari

Autor: Tanjug

08/04/2024

-

09:48

Zbog najave toplog vremena, apel MUP-a da se ne pali vatra na otvorenom i u šumi
Tanjug/Miloš Milošević - Copyright Tanjug/Miloš Milošević

veličina teksta

Aa Aa

Zbog predstojećeg perioda toplog i suvog vremena, Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije apelovao je na građane da budu odgovorni i poštuju odredbe Zakona o zaštiti od požara i da, ako primete požar, odmah o tome obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193.

"Podsećamo naše sugrađane da je Zakon o zaštiti od požara jasan i precizan i zabranjuje spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, kao i biljnih ostataka strnih useva i smeća. Istim zakonom zabranjeno je i loženje vatre u šumskom kompleksu, kao i na udaljenosti 200 metara od ruba šume", poručuju iz Sektora za vanredne situacije.

Pravna lica koja spaljuju strne useve, biljne ostatke i smeće na otvorenom prostoru kazniće se u iznosu od 300.000 do milion dinara, a fizička lica koja ne poštuju iste odredbe ovog zakona kazniće se u iznosu od 10.000 dinara, navodi se u saopštenju Policijske uprave Subotica.

Takođe, fizička lica koja ne poštuju odredbe zabrane spaljivanja u okviru šumskog kompleksa i na udaljenosti 200 metara od ruba šume, kazniće se u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije će u narednom periodu, zajedno sa drugim pripadnicima MUP-a, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, pojačati nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, a sve u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti naših građana.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija