Fokus

Bukte šumski požari u Teksasu: Spaljena teritorija veličine Njujorka, nema žrtava

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2024

-

23:10

Bukte šumski požari u Teksasu: Spaljena teritorija veličine Njujorka, nema žrtava
Bukte šumski požari u Teksasu: Spaljena teritorija veličine Njujorka, nema žrtava - Copyright Greenville Fire-Rescue via AP

veličina teksta

Aa Aa

Šumski požar severoistočno od grada Amariljo u Teksasu bukti već nekoliko dana i za to vreme sprženo je više od 200.000 hektara, saopštila je danas Šumska služba te savezne države, a prema podacima koje je obezbedila agencija, požar se širi istočno prema Oklahomi.

Kako navode, nema povređenih ili mrtvih, ali ima oštećenih ili uništenih građevina.

Greenville Fire-Rescue via AP

 

Požari su zahvatili oblast severno od državne fabrike Panteks što je glavna nacionalna institucija za montažu, demontražu i modifikaciju nuklearnog oružja, a nalazi se u blizini Amarilja.

Nekoliko manjih šumskih požara u različitim fazama suzbijanja zahvatilo je druge delove najsevernijeg okruga u Teksasu, Penhendlea, a podstaknuti su jakim vetrovima i visokim temperaturama.

Područje spaljeno glavnim požarom veličine je grada Njujork, prenosi Rojters.

Greenville Fire-Rescue via AP

 

Guverner Teksasa Greg Abot u utorak je proglasio alarmantno stanje za 60 okruga i zatražio je Teksašku diviziju Uprave za vanredne situacije da aktivira više od 95 vatrogasaca, kao i osoblje za zatvaranje puteva, kontrolu saobraćaja, pružanje medicinske pomoći i pružanje pomoći životinjama.

Više od 13.000 kuća i preduzeća ostalo je bez struje, a više od 4.000 njih z region Penhendl, prema podacima grupe PowerOutage.

Devedeset odsto najvećih požara zabeleženih u Teksasu dogodilo se između januara i maja, uključujući najveći zabeleženi šumski požar u državi u martu 2006. godine.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet