Nauka

Sve više "zombi požara" usred zime ukazuje na još jedan zabrinjavajući fenomen

Komentari

Autor: BBC

17/02/2024

-

22:28

Sve više "zombi požara" usred zime ukazuje na još jedan zabrinjavajući fenomen
Sve više "zombi požara" usred zime ukazuje na još jedan zabrinjavajući fenomen - Copyright Printscreen Youtube/CBC Vancouver

veličina teksta

Aa Aa

Takozvani "zombi požari" i dalje tinjaju kanadskim šumama iako je sredina februara. Čak se i šire velikom brzinom ispod snega, izazivajući strah od pomisli šta bi tek leto moglo da donese.

Oni koji prolaze autoputem kroz grad Fort Nelson u Britanskoj Kolumbiji mogu da vide i namirišu oblake belog dima koji izbija iz tla oko njih, piše BBC.

Naučnica Sonja Leverkus, iz ovog malog grada na severoistoku kanadske pokrajine, prisetila se vožnje tokom snežne oluje u novembru, kada pahulje nisu bile bele, već sivkasto plave zbog dima u vazduhu.

"Nikada nisam doživela snežnu oluju koja je mirisala na dim“, rekla je Leverkus, koja živi u tom delu Kanade više od 15 godina.

Stubovi dima su i dalje vidljivi u februaru, čak i tokom ledenih dana kada su temperature padale na na -40 stepeni, dodaje ona..

Dim u Fort Nelsonu je rezultat "zombi požara", koji se tako nazivaju jer uspevaju da "prezime" od prethodne sezone šumskih požara.

Oni polako tinjaju tik ispod površinskog sloja zemljišta, a održavaju se zahvaljujući tresetnoj mahovini, koja je uobičajena u severnoameričkim borealnim šumama, i debelim slojevima snega koji ih izoluju od hladnoće.

Ovi požari nisu tako neobični, pa je u proteklih 10 godina Britanska Kolumbija u proseku beležila pet ili šest žarišta koja nastavljaju da gore tokom hladnih meseci, kažu stručnjaci.

Međutim, u januaru je zabeleženo neviđenih 106 aktivnih "zombi požara", što je izazvalo zabrinutost među naučnicima o tome šta će to značiti za predstojeću sezonu požara.

Većina se obično sama ugasi pre proleća, ali 91 još uvek gori u pokrajini, prema podacima lokalnih službi, a oni koji se ne ugase potpuno do marta mogli bi ponovo da se rasplamsaju kada se sneg otopi i budu izloženi vazduhu.

Zbog toga su ih naučnici povezali sa ranim početkom sezone požara.

"Zombi požari" su nekada bili retki, ali naučnici kažu da su postali sve češći poslednjih godina zbog klime koja brzo postaje sve toplija.

Za sada ih službenici vatrogasnih službi drže pod nadzorom, ali je problem što se mnogi ne mogu ugasiti ručno zbog nedostatka vatrogasaca, koji su na odmoru van sezone šumskih požara.

Iako za sada ne predstavljaju naročitu opasnost, problem bi mogao da nastane ako proleće bude izrazito sušno.

Komentari (0)

Magazin