Aktuelno

Na suđenju "vračarcima" optuženim za tri ubistva prikazani snimci likvidacije Aleksandra Šarca u TC "Ušće"

Komentari

Autor: Tanjug

21/05/2024

-

20:04

Na suđenju "vračarcima" optuženim za tri ubistva prikazani snimci likvidacije Aleksandra Šarca u TC "Ušće"
Na suđenju "vračarcima" optuženim za tri ubistva prikazani snimci likvidacije Aleksandra Šarca u TC "Ušće" - Copyright FoNet/Marko Dragoslavić

veličina teksta

Aa Aa

U nastavku suđenja pripadnicima grupe "vračarci" optuženim za tri teška ubistva i šest pokušaja teških ubistava, danas su u Specijalnom sudu prikazani snimci ubistva Aleksandra Šarca iz Tržnog centra "Ušće". 

Najpre je prikazano nekoliko snimaka kretanja osumnjičenog za ovo ubistvo, 17. oktobra 2020. godine, u tržnom centru, a na kojima se vidi da ima crni kačket, crnu hiruršku masku i bele rukavice, crvenu jaknu, farmerke, bele patike i crnu torbu. 

Sudija je danas konstatovala da se nakon desetak minuta šetnje po šoping centru, osumnjičeni spušta u garažu, držeći u rukama predmet nalik telefonu.

Sudija je zatim navela da se na jednom od video zapisa vidi osoba u crvenom gornjem delu kako prilazi osobi u sivom gornjem delu, nakon čega pada ta osoba, za koju je Dušica P. potvrdila da je reč o njenom sinu Aleksandru Šarcu.

Osoba koje bila u crvenoj jakni beži iz garaže u tržni centrar, a zatim se trčećim korakom udaljava od šoping centra. Optuženi za ubistvo je Lazar Ilić koji se nalazi u pritvoru u Crnoj Gori. 

Nakon izvođenja dokaza branilac nekoliko optuženih Nikola Ristović je sudu predočio presudu Evropskog suda pravde u vezi sa koršćenjem komunikacije sa kriptovanih aplikacija, i ponovio svoj predlog da se u ovom predmetu prepiska sa kriptovane aplikacije "Skaj" izuzme kao dokaz iz predmeta.

Njegov kolega Dalibor Katančević se složio sa Ristovićevim rečima i takođe predložio da se ta komunikacija izuzme, a isto je učinio i branilac Dimitrije Ilić.

Ristović je zatim zatražio ukidanje pritvora Aleksandri Čović i Bogdanu Dimitrijeviću, te je ponudio i jemstvo za Čović od 10.000 evra, a za Dimitrijevića 96.000 evra u nekretninama.

Katančević je predložio ukidanje pritvora Darku Maletiću i Marku Taciću, dodajući da Maletić kao jemstvo nudi stavljaljanje hipoteke na nekretninu, odnosno kuću. 

Advokatica Maja Atanasković predložila je ukidanje pritvora njenom branjeniku Filipu Grujiću, navodeći da on treba da odsluži kaznu na koju je osuđen ranije.

Branilac Nikole Vukojevića, Dragan Plazinić je takođe predložio da Plaziniću sud ukine pritvor, što su predložili i branioci Marka Drakule, Rajka Topića, Aleksandra Neumovskog, Vladimira Kovačevića, Jovana Bošnjaka, Nikole Božilovića, Bojana Šotre i Aleksandra Miloševića.

Luka Nikolić je za svog branjenika Luku Cerovića predložio ukidanje pritvora i predložio jemstvo od 740.000 evra, dok je naveo i da na već ponuđeno jemstvo za Nikolu Kačarevića dodaju  30.000 evra i još jednu nepokretnost.

Privatna arhiva

Radoje Zvicer

Tužilac se protivio predlozima odbrane, dok je sudija rekla da će o ovim predlozima odlučiti do sledećeg suđenja koje zakazano za 13. jun.

Na optuženičkoj klupi je 28 optuženih, dok je njih 17 odsutno, neki su u bekstvu, a nekoliko njih je u zatvorima u Evropi. 

Prema navodima iz optužnice, vođe ove grupe su Nikola Vušović, Uroš Piperski i Radoje Zvicer, koji je inače označen kao vođa "kavačkog" klana.

U ovom predmetu optuženo je ukupno 45 osoba, dok se u odsustvu sudi 17, među kojima su i vođe grupe Nikola Vušović, Radoje Zvicer i Uroš Piperski. Vušović i Zvicer su u bekstvu zbog čega im se sudi u odsustvu.

Grupa se tereti za ubistva Aleksandra Halabrina, Dragana Ristića i  Aleksandra Šarca.
Pokušaji ubistava izvršeni su 7. oktobra 2019. na sada pokojnog Lazara Vukićevića, 29. decembra 2019. godine na Samira Divljanovića, 11. maja 2020. na Miloša Nilovića, 27. novembra 2020. godine na Andriju Zarića kao i na Arsenija Stefanovića 1. febraura 2021. godine.

Zvicer i Vušović terete se i da su od 2019. do 2022. godine organizovali grupu, čiji pripadnici su, između ostalog, cijanidom pokušali da otruju Strahinju Savića koji se nalazio u pritvoru u Crnoj Gori.
 

Komentari (0)

Srbija