Aktuelno

Novi Pazar posle nevremena i poplava: Ulice izgledale kao reke, meštani kažu da tako nešto nisu videli 40 godina

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/05/2024

-

09:17

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nevreme praćeno gradom i jakim vetrom zahvatilo je juče popodne Srbiju. Najjači pljuskovi praćeni gradom bili su u Mačvi, Bačkoj, Sremu, na području Zlatiborskog okruga. Jedna žena stradala je u Somboru kada je stablo palo na vozilo kojim je upravljala. Veliki požar izbio je u dvorištu zgrade EPS-a u Novom Sadu, a deo grada bio je bez struje. Usled obilnih kiša praćenih gradom, Gradski štab za vanredne situacije grada Novog Pazara doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije.

Reporter Euronews Srbija iz Novog Pazara javlja da je sinoć nevreme bukvalno paralisalo grad, a da je najveći problem bio u samom centru. Kaže da su ulice bukvalno izgledale kao reke, a ne kao putevi. 

Meštani sa kojima je ekipa Euronews Srbija razgovarala su rekli da takvu poplavu nisu videli 40 godina. Taman kad se mislilo da se reke neće izliti, došlo je do izlivanja Trnavice i poplavljeno je nekoliko domaćinstava

Prema podacima Štaba za vanredne situacije, nije bilo povređenih, ali je načinjena velika materijalna šteta. Obrušio se i jedan put, pa je došlo do prekida saobraćaja. Osim toga, i prigradska naselja Novog Pazara su takođe bila poplavljena jer su se izlili mnogi potoci u okolini.

Trenutno su se reke vratile u svoja korita, ali meštane brine to što su za danas najavljene nove padavine.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova juče su u Novom Pazaru evakuisali dve osobe iz zaglavljenog vozila, kao i jedno bolesno lice iz pomoćnog objekta u mestu Šavci. Vatrogasci-spasioci su na teritoriji Novog Pazara bili angažovani i na crpljenju vode na 12 lokacija, kao i na pomoći stanovništvu u vidu uklanjanja palih stabala u Novom Sadu, Somboru, Baču i Beočinu, saopšteno je iz MUP-a.

Euronews Srbija

Gradski štab apeluje na građane da u vreme nepogoda budu u svojim kućama, a naročito brinu o kretanju dece koja idu u školu. Po građane je najbezbednije da se pridržavaju upozoranja i obaveštenja Štaba, da izbegavaju približavanje rečnim obalama i da naročito obrate pažnju na bezbednost dece u naseljima oko reka, navodi se u apelu.

TANJUG/ Aleksandar Nićiforović

 

Probleme koji eventualno mogu da nastanu usled novih padavina, kao i štete prouzrokovane  obilnim kišama i gradom, građani mogu prijaviti Sektoru za vanredne situacije, na broj telefona 1985 (bez pozivnog broja).

Euronews Srbija

Brojne ekipe dežuraće duž rečnih tokova.

Žena nastradala u Somboru

Jako nevreme koje je oko 17 časova zahvatilo područje severozapadne Srbije, teritoriju grada Sombora, nažalost je dovelo do pogibije jedne ženske osobe. Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je oko 17 časova u Somboru nastradala ženska osoba, kada je stablo palo na vozilo kojim je upravljala.

"U jakom nevremenu, koje je oko 17 časova zahvatilo Sombor i okolinu, nastradala je ženska osoba, kada je stablo palo na vozilo kojim je upravljala. Od zadobijenih povreda preminula je na licu mesta", izjavio je Dačić.

On je pozvao građane na maksimalan oprez povodom nevremena u Srbiji, na koje upozorava Republički hidrometeorološki zavod.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Tokom jučerašnjeg dana, vatrogasci-spasioci iz Užica evakuisali su dve osobe i dvomesečnu bebu iz poplavljenog automobila na deonici puta Vrela-Ljubanje u Zlatiborskom upravnom okrugu.

Na teritoriji opštine Požega, prema rečima predsednike te opštine Đorđa Nikitovića, pored obilne kiše, u nekoliko navrata padao je i grad.

Novi Sad: Veliki požar u dvorištu EPS-a ugašen, jedan deo grada bio bez struje

Elektrodistribucija Srbije saopštila je sinoć da je usled jakog nevremena i atmosferskog pražnjenja u Novom Sadu, izbio požar na baraci pored objekta trafo stanice Liman 1 i zbog toga je Ogranak Elektrodistribucije Novi Sad preventivno isključio navedenu trafo stanicu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Korisnici koji su ostali bez električne energije sukcesivno su napojeni iz alternativnih pravaca. Posle brze intevencije vatrogasaca požar je ugašen, navodi se u saopštenju Elektrodistribucije Srbije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Veliki požar koji je sinoć izbio u dvorištu zgrade EPS-a u Novom Sadu je ugašen, a deo grada bio je bez struje, javio je ranije dopisnik Tanjuga.

Beograd: Saobraćaj bio otežan usled jakih pljuskova

Nevreme je zahvatilo Beograd sinoć oko 22 sata, a jaka kiša i vetar praćeni grmljavinom prouzrokovali su zastoj u saobraćaju u nižim delovima grada.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Snažno nevreme stiglo je i do Beograda i zahvatilo je šire područje grada.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Jaki pljuskovi prouzrokovali su veliku količinu vode na kolovozima zbog čega je saobraćaj otežan.

Republički hidrometeorološki zavod najavio je pljuskove i grmljavinu u većem delu zemlje.

AMSS: Oprez na putevima posle nevremena zbog mogućih odrona i nanosa zemlje

U danu posle jakih pljuskova i nevremena u pojedinim krajevima Srbije, vožnja može biti napornija jer postoji opasnost nailaska na ostatke nanosa zemlje ili polomljenog granja, saopštio je jutros Auto Moto Savez Srbije.

Pljuskovi u pojedinim krajevima i danas mogu biti praćeni jakim vetrom, koji u kratkom vremenu donose veću količinu vode na kolovoz, zbog toga vozilo postaje nestabilno, vožnja nesiguna i rizična, a kvarovi, sobraćajne nezgode i prekidi učestali.

Prisutna je i na opasnost od odrona na putevima kroz useke, pa treba izbegavati planinske puteve druge i treće kategorije.

Komentari (0)

Srbija