Aktuelno

Osumnjičeni iz Niša od Evropskog suda pravde u Strazburu traže zaštitu od izručenja SAD

Komentari

Autor: Tanjug

16/08/2021

-

15:19

Osumnjičeni iz Niša od Evropskog suda pravde u Strazburu traže zaštitu od izručenja SAD
Osumnjičeni iz Niša od Evropskog suda pravde u Strazburu traže zaštitu od izručenja SAD - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Desetoro Nišlija, čije je izručenje Sjedinjenim Američkim Državama odobrila Srbija zbog sumnje da su počinili računarske prevare putem lažnih investicionih platformi u Teksasu, žalilo se Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

U predstavkama koje su podneli tom sudu, njihovi advokati su mahom naveli da je njihovim klijentima u ekstradicionom postupku u Srbiji prekršeno pravo na pravično suđenje koje garantuje Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava, rečeno je Tanjugu u odbrani okrivljenih.

Oni tvrde da Nišlijama čije izručenje traže SAD nije bio omogućen adekvatan pristup sudu, kao i da nije poštovano pravo na odbranu, a na te je predstavke svoj odgovor dalo sprsko Ministarstvo pravde.

Pixabay

 

Inače, Evropski sud je prošlog meseca doneo privremenu meru kojom je preporučio našoj državi da odloži izručenje osumnjičenih Nišlija SAD, dok taj sud ne odluči o predstavkama.

Nakon toga svima je ukinut pritvor i kućni pritvor, pušteni su na slobodu uz zabranu napuštanja boravišta i obavezno javljanje policiji.

Odlučivanje suda u Strazburu u praksi zna da traje i do dve godine.

Što se Srbije tiče, sudovi su utvrdili da su ispunjeni zakonski uslovi za njihovo izručenje, a konačna odluka o tome je na ministru pravde.

Inače, svih 10 osumnjičenih protivili su se izručenju, dok je jedan od osumnjičenih A. S. (32) iz Niša bio saglasan sa izručenjem, pa je njegova ekstradicija realizovana 4. februara.

Unsplash

 

SAD i Srbija imaju zaključen sporazum o izručenju sopstvenih državljana, a izručenje A. S. bila je prva njegova realizacija.

U ovom slučaju pored A. S, tužilaštvo Severnog okruga Teksas tereti još 10 Nišlija da su u zaveri prevarili investitore za više od 70 miliona dolara.

To su F. A. K, U. S, N. K, A. SE, M. M, N. D. i N. M, K. K., M.P. i B.R.

Osumnjičeni za digitalnu prevaru vrednu 70 miliona dolara

Prema optužnici koju je zimus objavila Ambasada SAD u Beogradu, osumnjičeni se terete za digitalnu prevaru od 70 miliona dolara, koja je obuhvatila nekoliko kontinenata i bila usmerena i protiv američkih građana i stranaca.

Optuženi su, kako tvrde tužioci u Teksasu, učestovali u stvaranju i plasiranju preko 20 lažnih investicionih platformi.

Unsplash

 

Iz svojih baza u Kini, Srbiji i drugih, optuženi su, kako se navodi, ciljali investitore širom planete, uključujući nekoliko na severu Teksasa, navodeći ih da "investiraju" u binarne opcije i rudarenje kriptovaluta.

Tužioci tvrde da su oni na internetu prodavali svoje platforme za binarne opcije predstavljajući se kao "lider na svetskom tržištu binarnih opcija" i hvaleći se prosečnim profitom od ulaganja od 80 procenata i obećavali refundiranje od 20 procenata za svaki neuspešan ulog.

Takođe, u optužnici se navodi da su na platformama za rudarenje kriptovaluta tvrdili da investitori od njih mogu "kupiti bitkoine upola tržišne cene" zahvaljujući njihovim resursima za transakcije koji rade "non-stop širom sveta".

Optuženi su, navodi se, koristili izmišljene, pretežno ženske profile, sa imenima i fotografijama službenika i direktora nepostojećih investicionih kompanija i koristeći čak lažna imena tokom video konferencija da bi potencijalne investitore uverili u legitimnost firme, navodi se u optužnici iz Teksasa.

Komentari (0)

Srbija