Biznis vesti

Hakeri odgovorni za najveću krađu kriptovaluta vratili deo novca i poručili da su pljačku izveli radi zabave

Komentari

Autor: Reuters / Hina

12/08/2021

-

09:34

Hakeri odgovorni za najveću krađu kriptovaluta vratili deo novca i poručili da su pljačku izveli radi zabave
Hakeri odgovorni za najveću krađu kriptovaluta vratili deo novca i poručili da su pljačku izveli radi zabave - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Hakeri odgovorni za najveću krađu kriptovaluta u istoriji vratili su više od trećine od ukradenih gotovo 600 miliona američkih dolara, izjavili su u sredu stručnjaci za blokčejn.

Poly Network, decentralizovana finansijska platforma, objavila je vest da je hakovana na Twitteru, navodeći pojedinosti o digitalnim novčanicima u koje su tokeni poslati. Vrednost imovine u novčanicima bila je nešto veća od 600 miliona američkih dolara u vreme objave.

Poly Network je kasnije pozvao hakere da vrate ukradena sredstva na nekoliko digitalnih adresa, kazavši da planira da preduzme pravne korake.

Kompanija za blokčejn forenziku Chainalysis saopštila je da je vraćeno oko 260.97 miliona dolara u kriptovalutama. Hakeri suobjavili da su pljačku izveli radi "zabave" i da su želeli da ukažu na ranjivost platforme pre nego što je je drugi iskoriste, po analitičkoj kompaniji za blockchain tehnologiju Elliptic and Chainalysis. Identitet hakera nije poznat. Reuters nije mogao da proveri autentičnost informacije.

Tom Robinson, suosnivač Elliptica, smatra da su hakeri novac možda vratili, jer ga je jako teško oprati u tolikoj količini.

Najveća pljačka u istoriji kriptovaluta

Pljačka spada među najveće u istoriji decentralizovanih platformi za finansijske transakcije u kriptovalutama, i nadmašila je i hakerski napad na platformu Coincheck sa sedištem u Tokiju 2018. u kojem je ukradeno 530 miliona dolara u bitkoinima.

Platforma Mt. Gox propala je 2014. nakon krađe u kojoj je takođe ukradeno oko pola milijarde dolara u bitkoinima. Pljačkaši su na Poly Networku ukrali više novca nego što je otuđeno u svim sličnim pljačkama u sektoru decentraliziranih finansijskih transakcija u razdoblju od januara do jula ove godine, a taj iznos se popeo na rekordnih 464 miliona dolara, prema izveštaju kompanije CipherTrace.

Decentralizovane finansijske platforme omogućavaju razmenu kriptovaluta bez tradicionalnih mehanizama kontrole koje osiguravaju banke i berze, a učestale pljačke mogle bi ih koštati ulagača i osigurati pojačani regulatorni nadzor.

Njihovi zagovornici tvrde da ta tehnologija "demokratizuje" pristup finansijskim uslugama, dok kritičari ističu da je najvećim delom neregulirana i ranjiva na hakerske napade i pljačke zbog tehnoloških slabosti.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis