Biznis vesti

Premijerka Srbije očekuje novi krug investiranja iz SAD u Srbiju: Srbija strateški ulagala

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2021

-

07:36

Premijerka Srbije očekuje novi krug investiranja iz SAD u Srbiju: Srbija strateški ulagala
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Ana Brnabić, koja danas i sutra boravi u poseti Sjedinjenim Američkim Državama s ciljem da se Srbija promoviše kao konkurentna destinacija za investiranje u istraživačko-razvojne i poslovne centre visokotehnoloških kompanija, izrazila je nadu da, posle sastanaka koje će imati tokom posete, sledi novi krug investiranja iz SAD u Srbiju.

Brnabić je, po dolasku u Njujork, najavila da će u naredna dva dana imati brojne sastanke sa predstavnicima američkih startap kompanija i zajednicom koja investira u startap kompanije, finansira istraživanje i razvoj u različitim oblastima, ali i generalno većim kompanijama iz IT sektora.

Premijerka je novinarima rekla da je sve veća zainteresovanost američkih i startap kompanija i većih kompanija za Srbiju i to, kako je istakla, ne samo zato što Srbija u poslednjih godinu i po počinje da se pojavljuje u vrhu svih svetskih izvestaja o IT industriji, inovacijama, istraživanju i razvoju, kao i o digitalizaciji uopšteno, već i zato što imaju dobra iskustva u Srbiji.

Kao primere, navela je jednu od najvećih američkih kompanija NCR, koja završava veliki kampus pri čemu će Srbija biti centar u Evropi za istraživanje, Majkorsoft koji ima jedan od najuspešnihih istraživačkih i naučnih centara u Srbiji, kao i kompanija koje su u poslednjih godinu dana kupile naše velike i poznate kompanije, kao što je američki Epik entertejment, koji u Srbiji gradi svoj razvojni centar ili američku kompaniju Tu tajms.

"Imala sam imala preliminarne razgovore i mogu da kažem da su neki naši dalji pravci razvoja i to što smo među prvima u Evropi doneli zakonsku regulativu oko kriptovaluta, što smo u 10 najboljih na svetu po blokčejn tehnologiji, po gejming industriji, što ulažemo sve više novca u biomedicinu, sve su to neki pravci razvoja koji su mi ovde preliminarno potvrdili da će biti budućnosti i da se Srbija kreće u dobrom smeru", naglasila je premijerka.

"Srbija strateški investirala"

Prema njenim rečima, Srbija je od 2016. dobro strateški investirala pre svega u obrazovni sektor uveđenjem programiranja i informatike kao obaveznoog predmeta u osnovne škole, proširivanjem kapaciteta na tehničkim fakultetima, uvođenjem predmeta digitalni svet od prvog razreda osnovne škole, povećanjem broja specijalizovanih IT odeljenja, ulaganjem u naučno tehnološke parkove, osnivanjem čak tri nova istraživačka instituta.

Brnabić je Istakla da nas je to dovelo do toga da budemo u vrhu po nekim najkredibilnijim svetskim izveštajima, kao što je Startap džinom ili Svetski ekonomski forum i podsetila da je pre nekoliko nedelja na Uneskovoj listi zemalja koje se ističu ulaganjem u istraživanje i razvoj Srbija prvi put bila u top 15 zemalja u svetu.

"Tu smo napravili konkurentnu prednost u odnosu ne samo na region nego i neke druge zemlje i Srbiju sada prepoznaju kao destinaciju gde vredi doći i pre svega raspitati se šta se tu dešava, šta su inovacije, šta je uradila da se tako izdvoji u odnosu na sve druge i u regionu i Evropi, a i onda da budu zainteresovani u investiranje i ne samo u otvaranje svojih kompanije već i u invesitanje u naše startap kompanije i fonodve, za šta već postoji zakonska regulativa za ulaganju alternatoivne investicione fondove", rekla je Brnabić.

Predsednica vlade će se sastati sa predstavnicima visokotehnoloških kompanija i startapa, sa kojima će razgovarati o mogućnostima uspostavljanja i unapređenja saradnje sa Srbijom i predstaviti mogućnosti Srbije za ulaganje u istraživanje i razvoj.

Tokom posete razgovaraće sa predstavnicima njujorškog ogranka organizacije Young Presidents Organizations, koja okuplja direktore i vlasnike velikih kompanija i startapa.

Planiran je susret i sa direktorima i vlasnicima tehnoloških kompanija, startapa i VC fondova koje su na sastanak sa predsednicom vlade pozvali predstavnici VC kompanije Betaworks i organizacije Serbian Entrepreneurs, koja okuplja tehnološke preduzetnike srpskog porekla koji žive i rade u SAD i podržavaju jačanje i razvoj startap ekosistema u Srbiji.

Planirana je i poseta blokćain startapu Gilded i američkoj multinacionalnoj investicionoj banci Goldman Saćs.

Komentari (0)

Biznis