Biznis vesti

Tvorac dodžkoina: Kriptovalute su desničarska tehnologija koja služi za bogaćenje izbegavanjem poreza i regulacije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/07/2021

-

22:30

Tvorac dodžkoina: Kriptovalute su desničarska tehnologija koja služi za bogaćenje izbegavanjem poreza i regulacije
Tvorac dodžkoina: Kriptovalute su desničarska tehnologija koja služi za bogaćenje izbegavanjem poreza i regulacije - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Džekson Palmer, jedan od tvoraca kriptovalute dodžkoin, retko se oglašava u javnosti, ali kada to učini, obično privuče veliku pažnju. To je bio slučaj i sada, kada je naveo sve razloge zbog kojih smatra da su kriptovalute loše, nazvavši ih, između ostalog, "desničarskom" tehnologijom.

Palmer je, zajedno sa Bilijem Markusom, 2013. godine kreirao dodžkoin.

Njih dvojica su u nekoliko navrata naglašavali da su ovim potezom hteli, zapravo, da ismeju svet kriptovaluta, i da dodžkoin ne bi trebalo da ima nikakvu stvarnu vrednost.

Na svom Tviter nalogu, Palmer je odlučio da se obrati javnosti i kaže šta mu sve smeta u vezi sa ovom tehnologijom.

"Nakon što sam proveo godine proučavajući ih, verujem da su kriptovalute desničarska, hiperkapitalistička tehnologija koja je napravljena prvenstveno da bi uvećala bogatstvo onih koji je koriste, kombinacijom neplaćanja poreza, slabe regulacije i veštački pravljene nestašice", počeo je.

"Nasuprot tvrdnjama o 'decentralizaciji', industriju kriptovaluta kontroliše moćan kartel ljudi koji su, vremenom, sa kriptovalutama povezali veliki broj istih onih institucija koje postoje i u centralizovanom ekonomskom sistemu", napisao je Palmer.

Dodaje da kriptovalute podrazumevaju mrežu "sumnjivih poslovnih veza, kupljenih influensera i potplaćenih medija", a da se sve to radi sa ciljem da se napravi "šema za 'brzo bogaćenje', koja služi da izvuče novac od očajnih i naivnih ljudi".

"Kriptovalute su kao da uzmete najgore delove današnjeg kapitalističkog sistema (npr. korupciju, prevaru i nejednakost), i da koristite softver da tehnički ograničite intervencije poput regulacija i poreza, koje služe da zaštite prosečnog čoveka", ističe.

"Izgubili ste lozinku od naloga? Vaša greška. Prevarili su vas? Vaša greška. Milijarderi manipulišu tržištem? Oni su geniji. Ovo je tip opasnog kapitalizma koji propagira 'slobodu za sve', što je, nažalost, i bio plan kriptovaluta od samog njihovog začetka", smatra Palmer.

S obzirom na to da danas čak i skromna kritika kriptovaluta izaziva nezadovoljstvo kod moćnika koji kontrolišu industriju i bes kod naivnih koji misle da će jednog dana biti milijarderi, nemoguće je imati dobronamernu debatu, smatra Palmer.

Upravo zbog toga, ističe jedan od tvoraca dodžkoina, odustao je od javnih debata o kriptovalutama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis