Tehnologija

Braća iz Južne Afrike ukrala 3.6 milijardi dolara u bitkoinima i bez traga nestali

Komentari

Autor: Blumberg

25/06/2021

-

19:12

Braća iz Južne Afrike ukrala 3.6 milijardi dolara u bitkoinima i bez traga nestali
Braća iz Južne Afrike ukrala 3.6 milijardi dolara u bitkoinima i bez traga nestali - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

U Južnoj Africi se desila nesvakidašnja krađa. Dva brata su ukrala bitkoine u vrednosti od oko 3.6 milijardi dolara, a potom su, jednostavno, nestali. Istražitelji koji su unajmljeni u Kejp Taunu rekli su da ne mogu da lociraju begunce i angažovali su elitne policijske snage kako bi pokušali da ih nađu. Kripto berze širom sveta upozorene su da postoji mogućnost da ukradene bitkoine neko pokuša da konvertuje u novac i da budu krajnje oprezni.

Ukradeno je oko 69.000 bitkoina koji su u aprilu, kada je cena ove kriptovalute skočila, vredeli više do četiri milijardi dolara. Ovo bi mogla da bude najveća kripto prevara u istoriji.

Prevara je počela u aprilu kada je vlasnik Afrikripta Amir Kaži, stariji brat, obavestio klijente da je kompanija bila žrtva sajber napada, prenosi Blumberg. 

Zamolio ih je da ne prijavljuju incident policiji, jer bi tako mogao da se “uspori povraćaj nestalih sredstava“.

Pixabay

 

Međutim, deo oštećenih klijenata je angažovao svoje advokate, jer nisu bili uvereni u priču.
Istragom je otkriveno da su iz Afrikripta kriptovalute prebačene preko programa koji narušava vezu između digitalnog novčanika i adrese koja prima te kriptovalute kako ne bi moglo da im se uđe u trag.

Prošle godine ukradeno 1.2 milijardi dolara u kriptovaluti

Nova prevara slična je prošlogodišnjoj prevari u jednoj južnoafričkoj firmi kada je ukradeno kriptovaluta u vrednosti 1.2 milijardi dolara što je bila najveća kriptoprevara prošle godine. 

Afričko ministarstvo finansija upoznato je sa prevarom u firmi Afrikript, ali ne može da započne zvaničnu istragu, jer se kriptovaluta još ne smatra zvanično finansijskim sredstvom. 

U januaru dnevna trgovina kriptovalutama u Južnoj Africi premašila je 141 milion dolara što je pokazatelj da raste potražnja za ovim vidom novca, ali ovaj vid trgovine regulatorna tela uglavnom ne kontrolišu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin