Aktuelno

"Kovid kriminal": Kako su sve prevaranti pokušavali da varaju sistem – lažni testovi, domeni i potvrde o vakcinaciji

Komentari

Autor: Euronews Srbija, M. B. Š, N. B.

19/08/2021

-

07:04

"Kovid kriminal": Kako su sve prevaranti pokušavali da varaju sistem – lažni testovi, domeni i potvrde o vakcinaciji
"Kovid kriminal": Kako su sve prevaranti pokušavali da varaju sistem – lažni testovi, domeni i potvrde o vakcinaciji - Copyright AP/Lisa Leutner, Tanjug/AP/Arnulfo Franco, Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Falsifikovanje nalepnica i potvrda o vakcinaciji, registrovanje lažnih domena korišćenjem dostupnih podataka i na taj način izdavanje lažnih potvrda o vakcinaciji, ali i lažno upisivanje sebe i bližnjih – neka su od dela u vezi s koronavirusom čiji su vinovnici procesuirani u Srbiji. "Kovid kriminal" zabeležen je širom sveta, a na meti su se čak našli i službenici pojedinih vlada u pokušaju nabavki vakcina protiv kovida. 

U zavisnosti od težine dela su procesuirana pred različitm sudovima, a Tužilaštvo za organizovani kriminal dosad je proocesuiralo dve kriminalne grupe koja se koje su se bavile falsifikovanjem testova na kovid 19. Jedna se tereti i za falsifikovanje nalepnica kao potvrde o izvršenoj vakcinaciji protiv korone vakcinom Fajzer, rečeno je za Euronews Srbija u Tužilaštvu.

U ova dva slučaja u ovom tužilaštvu ukupno je procesuirano 12 osoba – sa devet je sklopljen sporazum o priznanju krivice i na osnovu njih je izrečeno osam pravosnažnih i jedna prvostepena presuda, protiv dvoje okrivljenih posupak je u toku, a protiv jednog je u toku postupak po žalbi nakon prvostepene presude.

Izdavanje lažnih rezultata kovid testova i nalepnica

Kako se navodi u odgovoru za Euronews Srbija, Tužilaštvo za organizovani kriminal je 20. avgusta 2020. godine pokrenulo krivični postupak protiv šestočlane organizovane kriminalne  grupe zbog udruživanja radi vršenja krivičnih dela i falsifikovanja isprave.

Ova kriminalna grupa se, između ostalog, bavila izrađivanjem lažnih rezultata PCR testova na kovid 19 i njihovom prodajom zainteresovanim licima, uglavnom radi putovanja u inostranstvo.

U ovom slučaju s pet okrivljenih zaključen je sporazum o priznanju krivičnog i donete pravnosnažne osuđujuće presude, a protiv prvookrivljenog je doneta prvostepena presuda i u toku je postupak po žalbi.

Osim toga TOK je  13. aprila 2021. godine pokrenulo krivični postupak protiv još jedne šestočlane organizovane kriminalne grupe koja se tereti da je pronalazila zainteresovana lica za nabavljanje lažnih javnih isprava, izrađivala falsifikovana lična dokumenta poput pasoša Srbije i zemalja EU, lične karte i vozačke dozvole, kao i lažnih rezultata testova na kovid 19 i nalepnica kao potvrde o izvršenoj vakcinaciji protiv korone Fajzer vakcinom.

Četvoro okrivljenih je zaključilo sporazumeo priznanju na osnovu kojih su donete tri pravnosnažne i jedna prvostepena osuđujuća presuda, a protiv dva okrivljena je postupak u toku.

Registracija lažnih domena

Osim pred ovim tužilaštvom krivična dela u vezi s kovidom i falsifikovanjem procesuirala su i druga tužilaštva. 

Tako je Posebno tužilaštvo za borbu protiv visokotehnološkog kriminala procesuiralo osobu koja je koristeći lažne podatke do kojih je došao iz javno dostupnih podataka u bazi APR-a, napravio i registrovao domen www.ws-rfzo.co.rs, koji je koristio kao bazu za falsifikovane negativne potvrde PCR testova.

On je registrovao i domen www.euprava-gov.rs, preko kojeg je napravio mejl za slanje obaveštenja i falsifikovanih PCR testova u PDF formatu poručiocima ovakvih dokumenata.

Za te "usluge" uslugu poručioci su osumnjičenom uplaćivali iznos od 4.000 dinara na njegov račun u jednoj banci.

Volonteri na Sajmu unosili lažne podatke

Među osuđenima za zbog krivičnih dela u vezi s falsifikovanjem kovid dokumenata je i volonter na Sajmu koji je po sporazumu o priznanju krivice osuđen na šest meseci kućnog zatvora. On je priznao da je u sistem uneo lažne unose i podatake za šest potvrda – tri potvrde o vakcinaciji i tri o revakcinaciji.

To je, kako je rekao na saslušanju u tužilaštvu, učinio jer on, njegov prijatelj i njegova supruga ne žele da se vakcinišu, ali žele da putuju. 

Na kriminalne radnje i prodaju lažnih negativnih PCR testova na teritoriji Evropske unije upozorio je i EUROPOL.

"Dokle god su na snazi restrikcije putovanja usled pandemije, veoma je izgledno da će kriminalci iskoristiti priliku da izrađuju i prodaju lažne sertifikate o testiranju na kovid 19", naveo je EUROPOL 1. februara 2021, u saopštenju za medije.

Kako je saopšteno, prevaranti su sposobni da izrade falsifikovana i lažna dokumenta visokog kvaliteta "zahvaljujući dostupnim široko rasprostranjenim tehnološkim sredstvima".

EUROPOL je takođe krajem prošle godine upozorio i na mogućnost kriminala povezanog sa vakcinama,  a slično upozorenje juče je ponovio i Interpol, koji je upozorio da su na meti i same države odnosno vladini službenici.

Interpol upozorava na organizovane kriminalne grupe koje pokušavaju da prevare vlade država lažnim prodajama antikovid vakcina.

"U 40 zemalja širom sveta zabeleženo je oko 60 slučajeva gde su zaposleni u ministarstvima zdravlja i zdravstvenim ustanovama prijavljivali da dobijaju sumnjive ponude za kupovinu antikovid vakcina", piše na zvaničnoj internet-stranici ove organizacije.

Osim lažnih potvrda pojavile su se i lažne vakcine na koje je upozorila Svetska zdravstvena organizacija.

Komentari (0)

Srbija