Fokus

Interpol upozorio na kriminalce koji prodaju lažne vakcine protiv koronavirusa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/08/2021

-

10:32

Interpol upozorio na kriminalce koji prodaju lažne vakcine protiv koronavirusa
Interpol - Copyright AP/Laurent Cirpiani

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna policijska organizacija Interpol upozorila je na organizovane kriminalne grupe koje pokušavaju da prevare vlade država lažnim prodajama antikovid vakcina.

U 40 zemalja širom sveta zabeleženo je oko 60 slučajeva gde su zaposleni u ministarstvima zdravlja i zdravstvenim ustanovama prijavljivali da dobijaju sumnjive ponude za "kupovinu antikovid vakcina", piše na zvaničnoj internet-stranici ove organizacije.

Kriminalci su uglavnom stupali sa njima u kontakt telefonskim putem, predstavljajući se kao predstavnici kompanija koje proizvode vakcine, ili kao džavni službenici zaduženi za lakšu nabavku vakcina.

Zatim bi pokušali da dobiju podatke o e-mail adresama zaposlenih, kako profesionalnim, tako i ličnim.

Osim ovih kontakata, pripadnici ove kriminalne grupe su pravili i lažne naloge na društvenim mrežama i lažne internet-stranice.

"Kriminalci su koristili svaku fazu pandemije da prave lažne sajtove, na kojima navodno nude sve, od prodaje zaštitnih oprema i medicinskog materijala, preko proizvodnje i distribucije vakcina, do zaštite infrastrukture od sajber napada", naveo je Interpol.

Komentari (0)

Svet