Aktuelno

Policija ne zna gde je troje niških hakera koji su osumnjičeni za računarsku prevaru

Komentari

Autor: Tanjug

02/09/2021

-

11:27

Policija ne zna gde je troje niških hakera koji su osumnjičeni za računarsku prevaru
Policija ne zna gde je troje niških hakera koji su osumnjičeni za računarsku prevaru - Copyright EPA/SASCHA STEINBACH

veličina teksta

Aa Aa

Troje niških hakera čije izručenje zahtevaju Sjedinjene Američke Države zbog optužbi za računarsku prevaru u Teksasu pobeglo je, iako su im bili oduzeti pasoši, saznaje Tanjug.

Pasoši Srbije i Australije prvooptuženog u ovom slučaju i njegove supruge koja ima pasoš Filipina, 22. jula ove godine dostavljeni su nadležnim organima SAD. Još jednom optuženom koji je nedostupan pasoš je oduzet odlukom Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu.

Za svo troje, kao i za drugih sedam optuženih čije izručenje traže SAD, sud je odredio meru zabrane napušanja mesta boravišta i obavezeno javljanje policijskoj upravi u Nišu svakog ponedeljka i četvrtka u mesecu.

U sudu za Tanjug kažu da su okrivljeni bili u pritvoru maksimalnih 12 meseci, koliko je predviđano zakonom u postupku ekstradicije, a sud je u skladu sa tim odredio meru zabrane napuštanja boravišta.

Ističu da je u ovoj fazi postupka sud preduzeo sve prema svojim zakonskim ovlašćenjima, nakon što je rešenje suda kojim se utvrđuju procesne pretpostavke za izručenju postalo pravnosnazno, a spisi prosleđeni Ministarstvu pravde na konačno odlučivanje. O molbi SAD za izručenje odluku treba da donose ministar pravde.

Međutim, nakon što su sudovi konstatovali da su ispunjene pretpostavke za njihovo izručenje, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je krajem jula stopirao izručenje do odluke o predstavkama koje su podneli njihovi advokati, a koje se tiču navodnog kršenja prava okrivljenih.

Evropski sud je naime preporučio Srbiji da zastane sa postupkom ekstradicije do 29. septembra, do kada se može očekivati odluka o predstavkama.

U međuvremenu su troje optuženih postali nedostupni pravosudnim organima Srbije, pošto su prestali da se javljaju nadležnoj policijskoj stanici u Nišu. Ostali okrivljeni se uredno javljaju policiji.

Inače ovih 10 okrivljenih, poznatih kao "hakeri iz Niša", u Teksasu, SAD, su optuženi da su počinili računarske prevare putem lažnih investicionih platformi od oko 70 miliona dolara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija