Aktuelno

Niški hakeri nedostupni policiji: Žena osumnjičenog tvrdi da ga nije videla dve nedelje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/09/2021

-

20:09

Niški hakeri nedostupni policiji: Žena osumnjičenog tvrdi da ga nije videla dve nedelje
Niški hakeri nedostupni policiji: Žena osumnjičenog tvrdi da ga nije videla dve nedelje - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Troje niških hakera čije izručenje zahtevaju Sjedinjene Američke Države zbog optužbi za računarsku prevaru u Teksasu već nekoliko nedelja nedostupno je nadležnim organima. Iako im je određena mera zabrane napuštanja boravišta, te im je naloženo da se svakog ponedeljka i četvrtka javljaju policiji, za Euronews Srbija je potvrđeno u Višem sudu u Beogradu da troje optuženih izrečenu meru ne poštuje.

Bračni par K.K. i K.F.A.K, koji su jedni od osumnjičenih da su počinili računarske prevare putem lažnih invensticionih platformi u Teksasu navodno su napustili mesto boravišta, uprkos meri koju im je sud odredio - zabrane napuštanja boravišta i obavezno javljanje policiji.

Viši sud u Beogradu potvrdio je za Euronews Srbija da se ovaj bračni par, ali i M.P. nisu javili nadležnoj PU u Nišu. 

"M.P. poslednji put se javio policiji 29. jula, dok su se K.K. i K.F.A.K. poslednji put javili 5. avgusta 2021. godine. Ostala lica kojima je određena mera obaveznog javljanja, uredno se javljaju policiji", navodi se u dokumentu Ministarstva unutrašnjih poslova dostavljenom Višem sudu u Beogradu.

Niko ih nije video nekoliko nedelja?

U izveštaju koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova dostavilo nadležnom sudu se ističe da je policijska patrola, postupajući po rešenju Višeg suda u Beogradu, posebno odeljenje za organizovani kriminal, proverom 9. avgusta utvrdila da se na adresi porodice K. oni ne nalaze, odnosno, "niko policiji nije otvorio vrata".

"Komšije su policiji rekle da niko tu ne stanuje već duže vreme. Oni su takođe potraživani i na drugoj adresi, na kojoj je zatečena žena iz Niša koja im čuva četiri maloletna deteta. Ona je izjavila da ih je poslednji put videla 6. avgusta i da ne zna gde se sada nalaze niti zna broj telefona nekog od njih", piše u izveštaju MUP-a.

Takođe se navodi da je potraživano i lice M.P. i da na navedenoj adresi nije pronađen niti bilo ko od komšija zna gde se nalazi. Vrata je policiji otvorila supruga, koja je policiji rekla da ga "nije videla više od dve nedelje".

"Za navedena lica patrola radom na terenu nije došla do informacija gde bi se mogla pronaći", navodi se u izveštaju.

Inače, povodom toga što su pojedini mediji preneli da je troje niških hakera "pobeglo iako im je oduzet pasoš", advokat dvoje optuženih Milan Petrović za Euronews Srbija kaže da on, niti njegove kolege "nemaju saznanja o tome".

Na pitanje u vezi sa tim da se optuženi ne javljaju nadležnim organima, Petrović navodi da je "mera bila određena od strane suda, da se javljaju ponedeljkom i četvrtkom".

"Oni su se javljali do nekog trenutka pa se onda više ne javljaju, znači nepoštovanje mere koja je određena od strane suda. To je bukvalno na svakom pojedincu da on sam odluči da li će poštovati meru ili neće, a na državnim organima je da provere da li neko poštuje meru ili ne i da u skladu sa tim preduzimaju dalje mere", rekao je on.

Inače, kako je za Euronews Srbija rečeno iz Višeg suda u Beogradu, odluka povodom ovog kršenja mera se još čeka.

Kako su naveli, okrivljeni su bili u pritvoru maksimalnih 12 meseci, koliko je predviđeno zakonom u postupku ekstradicije, a sud je u skladu sa tim odredio meru zabrane napuštanja boravišta.

Čeka se odluka o izručenju

Svih desetoro Nišlija, čije izručenje traže Sjedinjene Američke Države, pušteno je krajem jula da se brane sa slobode. Trojica osumnjičenih K.K., M.P. i B.R. pušteni su iz pritvora, dok je ostalima ukinut kućni pritvor uz elektronski nadzor.

Sud im je, međutim, odredio meru zabrane napuštanja boravišta i obavezno javljanje policiji. Ova odluka je usledila nakon što je Evropski sud za ljudska prava doneo privremenu meru kojom je preporučio našoj državi da odloži izručenje osumnjičenih Nišlija SAD, dok taj sud ne odluči o predstavkama koje će tom sudu podneti okrviljeni.

Petrović naglašava da je predstavka odbrane usvojena u Strazburu, da je tom prilikom donesena odluka da se zastane sa izručenjem, a mera je produžena do 29. septembra, kada će sud ponovo odlučivati o izručenju i razmatrati predstavku.

Svih 10 osumnjičenih protivili su se izručenju, dok je jedan od osumnjičenih A. S. (32) iz Niša bio saglasan sa izručenjem, pa je njegova ekstradicija realizovana 4. februara.

SAD i Srbija imaju zaključen sporazum o izručenju sopstvenih državljana, a izručenje A. S. bila je prva njegova realizacija.

Komentari (0)

Srbija