Aktuelno

Oglasila se i Eparhija raško-prizrenska: Već pet godina ignorišete odluku Ustavnog suda Kosova

Komentari

Autor: Euronews, B.G.G.

27/05/2021

-

17:56

Oglasila se i Eparhija raško-prizrenska: Već pet godina ignorišete odluku Ustavnog suda Kosova
Oglasila se i Eparhija raško-prizrenska: Već pet godina ignorišete odluku Ustavnog suda Kosova - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Povodom pisma kosovskog premijera Aljbina Kurtija igumanu manastiru Visoki Dečani, ocu Savi Janjiću u kojem mu je predočio posvećenost "kosovske vlade u zaštiti kosovskog nasleđa svih zajednica na Kosovu" i njegovoj želi da poseti ovaj manastir, oglasila se i eparhija raško-prizrenska, te poručila da još nije ispunjena odluka Ustavnog suda Kosova iz 2016. godine.

"Eparhija raško-prizrenska ostaje pri svom ranije jasno izloženom stavu da ako kosovske albanske institucije žele da pokažu minimum dobre volje za poštovanje verskih prava SPC na Кosovu i Metohiji, dužne su da u potpunosti ispune odluku Ustavnog suda Кosova iz 2016. godine o priznavanju manastirske imovine. Ova odluka se već pet godina uporno ignoriše uprkos zahtevima za njeno sprovođenje od strane manastira i međunarodnih predstavnika", navodi se u saopštenju.

EPA/KENZO TRIBOUILLARD

Kurti je u pismu istakao da će vlada kojom on rukovodi "zaštititi pravoslavne crkve na Kosovu"

Dodaje se i da pored toga, ministar za prostorno planiranje iz vlade Кurtija javno odbacio odluku Кomisije za specijalne zaštićene zone iz novembra 2020. godine o izgradnji zaobilaznice oko zaštićene zone manastira.

"Miniranjem ove odluke koja je donesena uz međunarodno posredništvo, praktično se poziva na kršenje zakona o zaštićenim zonama. U ovakvoj situaciji odgovaranje na ovakva pisma, bez prethodno pokazanog poštovanja sudskih odluka i vladavine prava, potpuno je bespredmetno", ističe se u saopštenju.

Inače, Kurti je u pismu istakao da će vlada kojom on rukovodi "zaštititi pravoslavne crkve na Kosovu", izrazivši želju da poseti manastir Visoki Dečani, oko čega nije još dobio odgovor.

Tanjug/Zoran Žestić

Kurti je izrazio želju da se vidi sa igumanom manastrira Savom Janjićem

O tom pismu informaciju je pružio ministar kulture u kosovskoj vladi Hajrula Čeku, koji je pismo objavio na društvenim mrežama.

"Naša vlada je zainteresovana za zaštitu celokupne kulturne baštine Kosova. Kulturna raznolikost naše zemlja najsnažnija je garancija trajnog mira. Kao premijer Kosova, pobrinuću se za sve naše monumente, posebno za pravoslavne crkve i manastire. Sva imovina bogatog kulturnog nasleđa Kosova bez izuzetka je izvor ponosa, identiteta i obrazovanja za našu zemlju i našu državu", napisao je Kurti.

Vučić: Kurtijev igrokaz o kosovskom, a ne srpskom nasleđu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je suština poteza premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija "igrokaz" u kome sve vreme govori o kosovskom kulturnom nasleđu i kosovskoj baštini, a ne o srpskom.

Tanjug/John Thys, Pool via AP

"Kurtijev igrokaz o kosovskom, a ne srpskom nasleđu"

Vučić je to kazao povodom pisma koje je Kurti poslao igumanu manastira Visoki Dečani ocu Savi Janjiću, u kojem mu je predočio "posvećenost kosovske vlade u zaštiti kosovskog nasleda svih zajednica na Kosovu".

"To može da bude kosovsko unutar srpskog. To je srpska kulturna baština. To je manastir koji pripada srpskoj crkvi. Slično su radili u Crnoj Gori gde su tvrdili da se radi o pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, a ne SPC. To nam isto rade i samo je pitanje kada će da izađu sa nekim svojim Mirašem Dedeićem i da osnuju NVO u njihovoj policiji", rekao je Vučić.

Kako je rekao, radi se o igrokazu prištinske strane i da mu nije jasno kako to javnost ne razume.

"Kurti vam govori ne o srpskom već o kosovskom nasleđu. Manastir Dečani je nasleđe države Kosova. Sva igra je u tome da on priča da voli Srbe, da želi sa Srbima da razgovara da oni lepo žive u nezavisnoj državi Kosovo, ali neće sa Srbijom, jer ona nema šta da traži na Kosovu", objasnio je Vučić.

Vučić je konstatovao da razume da tu Kurtijevu igru ne primećuju neki političari, ali ne i da to ne primećuju naši mediji.

"Teško breme je pred nama. Naše sveštenstvo mudro reaguje što ne odgovaraju na svaku provokaciju i što dobro razumeju šta je provokacija. Pred nama je mnogo muka", rekao je Vučić novinarima posle sastanka sa patrijarhom Porfirijem i episkopima SPC.

Komentari (0)

Srbija