Aktuelno

Radovan Karadžić premešten u britanski zatvor na ostrvu Vajt u kome će služiti doživotnu kaznu

Komentari

Autor: Dejli mejl, Euronews

29/05/2021

-

15:14

Radovan Karadžić premešten u britanski zatvor na ostrvu Vajt u kome će služiti doživotnu kaznu
Radovan Karadžić premešten u britanski zatvor na ostrvu Vajt u kome će služiti doživotnu kaznu - Copyright EPA/PETER DEJONG

veličina teksta

Aa Aa

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić prebačen je iz zatvora u Hagu u britanski zatvor na ostrvu Vajt, na jugu Engleske, koji se nalazi na 20 kilometara od Portsmuta, prenose britanski mediji.

On je u Birtaniji služiti ostatak doživotne kazne. Kako se navodi, prebačen je u zatvor na ostrvu Vajt, koji je poznat po bivšem nazivu Parkhurst.

Ćerka Radovana Karadžića, Sonja Karadžić - Jovićević izjavila je za novinsku agenciju SRNA da je Karadžić boravi u nezdravim i necivilizovanim uslovima. Ona tvrdi da Karadžić boravi u zgradi punoj kancerogenog azbesta i dodala "da je premeštanje u zatvor u Britaniji učinjeno u inat njenoj porodici, mimo pravila Rezolucije Ujedinjenih nacija".

Portparol ministarstva pravde Velike Britanije je rekao da to "nije tačno i da zatvori u Ujedinjenom Kraljevstvu ispunjavaju zdravstvene i bezbednosne standarde."

profimedia

Zavor na ostrvu Vaj važi za jedan od najčuvanijih u Britaniji

Zatvor na ostrvu Vajt radi od 1863. godine i nekada je važio za jedan od najstrožih u zemlji. Ostrvo Vajt se nalazi u Lamanšu, svega nekoliko kilometara od Sautemptona na južnoj obali Britanije.

Britnaski mediji podsećaju da su u tom zatvoru kazne služili izuzetno opasni kriminalci, poput londonskih blizanaca Krej, koji su poznati po ubistvima, oružanim pljačkama, reketu, zatim "jorkširskog trboseka" Pitera Satklifa i Jana Brejdija, koji je poznat po ubistvima u močvari, u kojima je stradalo i silovano petoro dece starih od 10 do 17 godina.

Proglašen krivim za najteže ratne zločine

Karadžić je uhapšen u Srbiji 2008. godine, nakon skrivanja duže od 10 godina. On je odmah izručen Specijalnom sudu u Hagu. Mehanizam za međunarodne krivične sudove je 2019. godine pravosnažno osudio Karadžića na doživotni zatvor, povećavajući tako kaznu od 40 godina zatvora na koju je osuđen u prvostepenom postupku.

Proglašen je krivim za najteže ratne zločine, uključujući genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata na etničkoj osnovi, terorisanje stanovnika Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN za taoce.

Odlukom sudije Karmela Ađijusa prebačen je u Veliku Britaniju nakon što je vlada te zemlje izrazila spremnost da on tamo služi ostatak doživotne kazne.

Sudija je odbio prigovore Karadžićevih advokata da će mu u Velikoj Britaniji biti ugrožen život jer, kako su naveli, u tamošnjim zatvorima kazne služi "veliki broj muslimana i da bi oni prema njemu mogli biti osvetnički raspoloženi".

Komentari (0)

Srbija