Aktuelno

Korona presek: Manje zaraženih nego juče, preminulo 56 ljudi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/11/2021

-

15:20

Korona presek: Manje zaraženih nego juče, preminulo 56 ljudi
Korona presek: Manje zaraženih nego juče, preminulo 56 ljudi - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 3.600 novozaraženih virusom korona od ukupno 18.016 testiranih. Umrlo je 56 pacijenata. Na respiratoru je 254 osoba.

Juče je registrovano 3.773 novozaraženih, a umrlo je 55 kovid pacijenata.

Uvođenje kovid propusnica i produživanje jesenjeg raspusta dali su očekivan rezultat u spuštanju epidemijske krivulje, rekao je epidemiolog Predrag Kon, ali i upozorio da bi za desetak dana mogao da stigne udar iz Zapadne Evrope.

Krajem ove i početkom naredne godine može se očekivati da u Srbiju stigne prvi antivirusni lek za lečenje kovida 19, molnupiravir koji proizvodi kompanija Merk Šarp i Dohme (MSD), potvrdio je za Euronews Srbija direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova INOVIA Bojan Trkulja.

On je naveo da je taj lek dobio prvu regulatornu dozvolu u Velikoj Britaniji, da se početkom decembra očekuje da dobije u SAD, a onda krajem godine ili početkom naredne i od srpske Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).

"Kod nas nijedan lek ne može da se pojavi ako nema dozvolu na matičnom tržištu, odnosno u zemljama, koje imaju visok regulatorni oblik kao što su SAD i EU", rekao je Trkulja.

Kada je u pitanju borba sa virusom korona smatra da je odlična vest što je Srbija nabavlja antivirusne lekove i što je najpre potpisala ugovor o nabavci molnupiravira u oktobru prošle godine, a sada i ugovor za eksperimentalni lek kompanije Fajzer.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija