Evropa

U Slovačkoj kritično, nove restrikcije za nevakcinisane

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2021

-

21:35

U Slovačkoj kritično, nove restrikcije za nevakcinisane
Vakcinacija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Slovačke bolnice su u kritičnoj situaciji zbog porasta broja zaraženih koronavirusom i vlada će u četvrtak odobriti nove restriktivne mere koje se odnose na nevakcinisane osobe, rekao je premijer Eduard Heger.

Slovačka prijavljuje rekordan broj od oko 6.500 novih infekcija poslednjih dana, a Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je preostalo još samo 20 kreveta sa ventilatorima za nove pacijente i da bolnice pokušavaju da oslobode mesta i šalju pacijente u inostranstvo.

"Situacija u bolnicama je kritična. Potrebno je da u naredne tri nedelje značajno pooštrimo restrikcije da bi se situacija u bolnicama smirila", rekao je premijer, prenosi Rojters.

On je dodao da je vlada pripremila mere i da će ih usvojiti za dva dana. Samo će vakcinisanim osobama biti dozvoljeno da prisustvuju velikim događajima, a vlasti će uvesti i pravila o testiranju na radnim mestima.

Planirano je da neprioritetne maloprodaje i usluge budu dostupne samo vakcinisanima ili onima koji su preležali kovid 19 u prethodnih šest meseci, a Slovačka sa 45 odsto vakcinisanih spada među evropske zemlje sa najnižom stopom imunizacije, pošto prosek u zemljama EU iznosi 64,9 odsto, prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

U većinski katoličkoj zemlji biskupi su takođe pozvali ljude da se vakcinišu, pošto je 46 ljudi umrlo od posledica kovida 19 tokom proteklog dana, čime je ukupan broj prijavljenih smrtnih slučajeva od početka pandemije porastao na 13.644.

Komentari (0)

Evropa