Zdravlje

Fajzer traži od SAD da odobre pilulu protiv koronavirusa

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2021

-

09:25

Fajzer traži od SAD da odobre pilulu protiv koronavirusa
Fajzer - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Fajzer zatražila je danas od američkih regulatora da odobre eksperimentalnu pilulu protiv kooronavirusa, čime se kreairaju uslovi za moguće lansiranje ovog obećavajućeg leka koji se može uzimati kod kuće već od ove zime.

Zahtev kompanije Fajzer dolazi u trenutku porasta broja novozaraženih u SAD, uglavnom zbog toga što u brojnim američkim saveznim državama hladnije vreme tera sve više ljudi u zatvorene prostore, prenosi AP.

Pokazalo se da Fajzerova pilula značajno smanjuje stopu hospitalizacija i smrti među zaraženima korona virusom.

Uprava za hranu i lekove (FDA) već razmatra konkurentsku pilulu kompanije Merk, a očekuje se da će nekoliko manjih proizvođača lekova takođe tražiti odobrenje za sopstvene antivirusne pilule u narednim mesecima.

"Nastojimo da budemo što brži u našim naporima da ovaj potencijalni tretman omogućimo pacijentima i radujemo se saradnji sa američkom FDA na reviziji naše prijave", rekao je izvršni direktor Fajzera Albert Burla.

Konkretno, Fajzera očekuju da lek bude dostupan odraslima koji imaju blage i umerene kliničke slike kovida-19, a koji su u opasnosti da se ozbiljno razbole, što je slično tretmanima na koji se već primenjuju sa drugim lekovima za lečenje ove bolesti.

FDA održava javni sastanak o piluli Merk kasnije ovog meseca kako bi dobila mišljenje eksternih stručnjaka pre nego što donese konačnu odluku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin