Zdravlje

Fajzer dozvolio drugim kompanijama da prave njihov lek protiv kovida

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2021

-

14:15

Fajzer dozvolio drugim kompanijama da prave njihov lek protiv kovida
Fajzer dozvolio drugim kompanijama da prave njihov lek protiv kovida - Copyright AP/ Mark Lennihan

veličina teksta

Aa Aa

Farmaceutska kuća Fajzer potpisala je dogovor sa organizacijom pri Ujedinjenim nacijama da dozvoli drugim proizvođačima da prave eksperimentalni lek proiv kovida.

U današnjoj izjavi, Fajzer je naveo da će dati licencu za antikovid lek organizaciji Medisins Patent Pul iz Ženeve, koja će dalje dati dozvolu kompanijama da proizvode lek za upotrebu u 95 zemalja, odnosno, oko 53 odsto populacije na planeti, preneo je AP. Dogovor isključuje neke velike države koja su prošle kroz jake talase pandemije.

Brazil bi mogao da proda licencu kako bi pravio lek za druge zemlje, ali lek ne bi mogao da se proizvodi za upotrebu u Brazilu.

Zdravstveni zvaničnici kažu da je činjenica da je dogovor postignut pre nego što je Fajzerov lek odobren bilo gde, mogao bi da pomogne da se okonča pandemija brže. Jedan od šefova pri Medisin Patent Pulu Esteban Buron izjavio je da bi ostali proizvođači lekova mogli da počnu da proizvode tabletu u narednih nekoliko meseci, ali je rekao da je svestan da dogovor neće zadovoljiti svakoga.

Prema uslovima sporazuma, Fajzer neće dobijati nadoknadu na patent za prodaju u zemljama sa niskim BDP-om, i odrećiće se patenta na prodaju u svim zemljama koje su deo sporazuma.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin