Aktuelno

Reporter Euronews Srbija u Zrenjaninu: Obezbeđenje čuva barake u kojima su smešteni vijetnamski radnici

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/11/2021

-

12:30

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici privatnog obezbeđenja čuvaju barake u kojima su smešteni vijetnamski radnici angažovani na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu. Radnici su i dalje tu cirkulišu kao i prethodnih dana, vraćaju se na biciklima sa posla, nose zelene šlemove (tipične za vijetnamske radnike) i žure u svoje barake, javlja reporter Euronews Srbija.

Posle prijava nevladinih organizacija Astra i A11 da vijetnamski radnici angažovani na gradilištu nove fabrike Linglonga žive u nehumanim uslovima i da su im oduzeti pasoši,Više javno tužilaštvo u Zrenjaninu pokrenulo je proceduru za prikupljanje svih potrebnih informacija u cilju rasvetljavanja ovog slučaja. 

Situacija je juče bila na ivici incidenta, kada je jedan od vijetnamskih radnika, koja je govorio za medije, napustio kamp uz pomoć okupljenih aktivista. Istovremeno, Ministarstvo za rad i zapošljavanje saopštilo je da su vijetnamski državaljani preseljeni iz objekta u kojem su bili smešteni na drugu lokaciju. Međutim, aktivisti koji se nalaze an terenu tvrde da su čitave grupe radnika i dalje na istoj lokaciji i da se i dalje nalaze u neuslovnim barakama.

Predstavnci Zrenjaninskog socijalnog foruma su u razgovoru za Euronews Srbija naveli da su sinoć došli na teren odmah nakon što se Ministarstvo za rad, socijalna i boračka pitanja oglasilo rekavši da su radnici izmešteni i uverili se da se to nije dogodilo. U ovom trenutku nikakvih novih zvaničnih informacija o premeštanju radnika na drugu lokaciju nema. Nepoznato je i o kojoj drugoj lokaciji je reč. 

Reporter Euronews Srbija razgovarala je i sa predstavnicima privatnog obezbeđenja koje se nalazi na terenu, o tome da je dolazilo do bilo kakvog premeštaja radnika i da li se nešto događalo noćas, i kako su preneli "izenađeni su tom informacijom koju su čuli iz medija", a kažui da "nisu primetili da se nešto drugačije dešava".

U međuvremenu, jedan od vijetnamskih radnika razgovarao je sa novinarima kod baraka u kojima su smešteni. On je pokazao fotokopiju vize, dokumenata i ugovora potpisanog sa vijetnamskoj firmom pre nego što je došao u Srbiju i zatražio pomoć, tvrdeći da radnici koji su tu smešteni i dalje nemaju svoje pasoše.

"Niko nije premešten, mi smo ovde kao što možete da vidite. Svi koji su stigli sa mnom su ovde nekoliko meseci i svi rade", rekao je on, između ostalog, novinarima. 

Euronews TV

Podsetimo, oko 500 radnika iz Vijetnama, kako pokazuje izveštaj nevladinih organizacija Astra i A11, smešteno je u improvizovanom naselju u blizini gradilišta "Linglonga", a aktivisti, koji su obišli barake u kojima su smešteni strani radnici, navode da oni borave u neodgovarajućim i lošim uslovima, u hladnim prostorijama, bez tople vode. Osim toga, Astra je podnela i prijavu za potencijalnu trgovinu ljudima s ciljem radne eksploatacije, uz navode da radnici sa kojima su razgovarali nisu imali svoj pasoš kod sebe.

Šta ukazuje izveštaj nevladnih organizacija

Kako aktivisti dalje tvrde, radnici rade po 26 dana u mesecu, a nisu plaćeni ukoliko ne ispune normu koja im je zadada. U suprotnom im se odbijaju i troškovi za opremu i rad koju su koristili na poslu.  Takođe se tvrdi da su u Srbiju došli preko vijetnamske agencije koju su platili između dve i četiri hiljade dolara za vizu i smeštaj.

Posebno je javnost juče uznemirio snimak za koji NVO "Solidarna kuhinja" tvrdi da su pripadnici privatnog obezeđenja i fabrike sprečili vijentanskog radnika, koji je sve obelodanio, i aktiviste ove organizacije da odu u zrenjaninsku policiju i prijave krađu pasoša.

 

 

Euronews Srbija se ovim povodom obratio Višem javnom tužilaštvu u Zrenjaninu koje je nakon toga saopštilo da je neposredno nakon saznanja pkrenut zahtev za prikupljanjem potrebnih obaveštenja nadležnim organima u cilju rastevljavanja informacija i utvrđivanja njihove osnovanosti, te eventualnog postojanja krivičnog dela za koje se gonjenje preuzima po službenoj dužosti.

Prve rekakcije stižu iz Evropskog parlamenta gde se navodi da je reč o modernom ropstvu koje se dešava u Srbiji, koja inače teži da se pridruži EU. Oni su opozvali Evropsku komisiju i srpske vlasti da istraže i kazne sve odgovorne za ove nehumane uslove rada i života. Oglasio se i poslanik Zelenih i EP Tomas Vajts koji je ove izveštaje nazvao šokantnim.

Detaljnije o temi pogledajte i u "Kocki" Miloša Milića:

Euronews TV

Komentari (0)

Srbija