Politika

Tenzije u krugu fabrike u Zrenjaninu: Aktivisti optužuju Linglong da radnicima iz Vijetnama oduzimaju pasoše

Komentari

Autor: Nataša Kovačev, Euronews Srbija

17/11/2021

-

15:08

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Posle prijave nekoliko nevladinih i humanitarnih organizacija državnim institucijama zbog radne eksploatacije i potencijalne trgovine ljudima u vezi sa vijetnamskim radnicima angažovanim na gradilištu nove fabrike Linglong u Zrenjaninu, inspekcija Ministarstva rada obavila je vanredni inspekcijski nadzor, a reagovalo je i Više javno tužilaštvo u Zrenjaninu. Kako su za Euronews Srbija rekli u Tužilaštvu u toku je rad na prikupljanju potrebnih obaveštenja, nakon čega će biti doneta odgovarajuća javnotužilačka odluka u skladu sa zakonom.

Naime, više od 400 radnika iz Vijetnama, kako pokazuje izveštaj nevladinih organizacija Astra i A11, smešteno je u improvizovanom naselju u blizini gradilišta "Linglonga", a aktivisti, koji su obišli barake u kojima su smešteni strani radnici, navode da oni borave u neodgovarajućim i lošim uslovima, u hladnim prostorijama, bez tople vode. Osim toga, Astra je podnela i prijavu za potencijalnu trgovinu ljudima s ciljem radne eksploatacije, uz navode da radnici sa kojima su razgovarali nisu imali svoj pasoš kod sebe.

Tim povodom oglasilo se i Ministarstvo rada, koje je za RTS navelo da je juče obavljen vanredni inspekcijski nadzor u saradnji sa Kancelarijom za koordinaciju aktivnosti za borbu protiv trgovine ljudima pri MUP-u Srbije. Ministarstvo rada je u toj izjavi navelo da je gradilište investitora "Linglonga" najkontrolisanije u Srednjem Banatu, kada je reč o bezbednosti na radu, zdravlju zaposlenih i radnim odnosima. Dodali su i da su u prethodnih godinu dana doneta dva rešenja o uklanjanju nepravilnosti, odnosno pokretanju prekršajnog postupka.

Astra

 

Ministarstvo je dostavilo i podatke Odseka za strance zrenjaninske policijske uprave, bez preciziranja, u kojima se navodi da su na pomenutoj lokaciji u Zrenjaninu angažovana 402 Vijetnamca – 367 sa vizom, a 35 sa zakonitim legalnim boravkom.

Ministarstvo rada, međutim, nije navelo da li su utvrđeni konkretni propusti i na šta se oni eventualno odnose, a odgovore na pitanja po kom osnovu su angažovani radnici iz Vijentama i da li je njihov boravak u skladu sa zakonima u Srbiji, Euronews Srbija nije dobio ni od njih, niti od Inspekcije rada.

Tužilaštvo: Postupili smo u skladu sa zakonskim ovlašćenjima

O slučaju za Euronews Srbija, međutim, govorili su iz Višeg javnog tužilaštva u Zrenjaninu, gde su u dostavljenoj izjavi naveli da su povodom navoda u medijima i prijave koja je podneta zbog loših uslova života i rada zaposlenih vijetnamskih državljana, kao i radne eksploatacije i potencijalne trgovine ljudima u fabrici "Linglong" u Zrenjaninu, postupilo u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima.

"Neposredno nakon ovih saznanja pokrenut je zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja nadležnim organima u cilju rasvetljavanja ovih informacija i utvrđivanja njihove osnovanosti, te eventualnog postojanja krivičnog dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti", kažu u Višem javnom tužilaštvu u Zrenjaninu.

Astra

 

Slučaj vijetnamskih radnika u fokus javnosti došao je nakon izveštaja organizacija Astra i A11, u kome se navodi se da su u razgovoru sa radnicima iz Vijetnama njihovi aktivisti saznali da ih je većina došla preko agencija za posredovanje, kojima su platili uslugu, kao i da niko od njih nije imao pasoš kod sebe.

Po rečima aktivista koji su razgovarali sa radnicima, vijetnamski državljani rade u smenama od devet sati, 26 dana u mesecu, a ukoliko iz bilo kog razloga ovo ne ispune, nisu isplaćeni za ceo taj mesec. Od plate im poslodavac, kako se navodi, odbija troškove za čizme, rukavice, radno odelo i opremu za rad. U 

Šta piše u izveštaju nevladinih organizacija

Kako se navodi u izveštaju Astre i A11 Radnici iz Vijetnama, kojih trenutno u Zrenjaninu ima oko 500, u Srbiju su dolazili tokom marta, aprila i maja meseca ove. Transport su organizovale agencije iz Vijetnama, koje su za svoje usluge (prevoz, pribavljanje vize i smeštaja) unapred potraživale od radnika 2.200 do 4.000 US dolara, što su radnici kroz zaduživanje pribavljali i isplaćivali agenciji.

"Radnici su u obavezi da rade 26 dana u mesecu, a ukoliko iz bilo kog razloga ovo ne ispune, te imaju makar i dan manje, neće biti isplaćeni za ceo taj mesec. Takođe, ukoliko na posao ne dođu na vreme, biće novčano kažnjeni, tako što će im biti uskraćena dnevnica. Nakon dolaska u Srbiju, radnici su pasoše morali da predaju poslodavcu, jer im je rečeno da je takva praksa kada su strani državljani u pitanju. Do momenta posete, odnosno juče, pasoši im nisu vraćeni. Iako su neki od njih uvereni da imaju prijavu boravka i radnu dozvolu, niko nije mogao zasigurno da potvrdi ovu informaciju, niti su dobili štampani primerak dozvole", navodi se u izveštaju nevladinih organizacija. 

Jedan od vijetnamskih radnika koji je razgovarao sa reporterom Euronews Srbija na pitanje da li ima svoj pasoš kod sebe, odgovorio je odrično. Na pitanje da li mogu da uzmu pasoše kad god žele rekao je: "Ne znam. Kad smo stigli na gradilište, neko mi je prišao i uzeo pasoš i kod njega je i sada. Nekad sam tražio od moje kompanije da mi vrati pasoš kako bih mogao otići i rekli su ne".

Euronews/Printscreen

 

Kako se dodaje, rad se odvija u smenama koje traju 9 sati, sa jednom pauzom za ručak u trajanju od sat vremena. Poslodavac ne obezbeđuje korišćenje svih sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu, a od plate je radnicima odbija troškove za deo opreme za rad (čizme, rukavice, radno odelo). Svakih 10 dana radnici dobijaju radne rukavice, a ukoliko se iste ranije oštete, radnici moraju sami da pokriju troškove pribavljanja novih, navodi se u izveštaju.

"Oni bukvalno žive u barakama i kontejnerima, a jedna osoba ima prostor isod nivoa zatvorskog minimuma, spavaju na podu, imaju tanko ćebence preko. Imaju na 500 ljudi dva bojlera i dva mokra čvora. Postoji ogroman potencijal za razlilčite vrste zaraze s obzirom da dolazi zima", izjavila je Hristina Piskulidis iz NVO Astra.

Tenzije u krugu fabrike

Tenzije u krugu fabrike guma u Zrenjaninu počele su pre nekoliko dana, kada su objavljeni snimci iz kampa u kome su smešteni vijetnamski radnici, a sve je eskaliralo i danas kada je jedan od radnika u situaciji na ivici incidenta izašao iz kampa. Naime, kako su preneli aktivisti, koji su i učestvovali u njegovom izvlačenju, pomenuti vijetnamski radnicima im se javio i rekao da je morao da potpiše otkaz jer je razgovarao sa medijima, ali da ga ne puštaju da napusti kamp. Aktivisti su došli po njega u barake i, kako prenose mediji, došlo je do naguravanja sa obezbeđenjem, nakon čega je radnik napustio lokaciju sa predstavnicima nevladnih organizacija. 

Inače, lokalni aktivisti juče su pokušali da uruče vijetnamskim radnicima humanitarnu pomoć, ali je u međuvremenu zabranjen pristup, javlja reporter Euronews Srbija.

Astra

 

Euronews je povodom dešavanja sa vijetnamskim radnicima kontaktirao Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo rada, Ministarstvo zdravlja i Inspekciju, ali od ovih insitucija nismo dobili zvanične izjave. 

Linglong: Procedura nalaže da radnici predaju pasoše

Povodom slučaja, iz kompanije Linglong za Euronews Srbija potvrđuju da je kompanija TEPC (China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co., Ltd, Ogranak Beograd) je za potrebe svog klijenta, kompanije Linglong, angažovala vijetnamske radnike na izgradnji fabrike u Zrenjaninu. Kako dodaju, iz Vijetnama su angažovani posredstvom agencije za zapošljavanje iz te zemlje Song Hy Gia Lai company limited. 

Oni navode da "procedura nalaže da, nakon što stignu u Srbiju, radnici predaju pasoše, kako bi se izradile dozvole za privremeni boravak, radne dozvole, kao i za pripremu dokumentacije za vakcinaciju".

"Pasoš se obavezno i uvek vraća radnicima, čim se prikupe sve potrebne dozvole. U svakom datom momentu, ukoliko postoji potreba, svako može da dodje po svoj pasoš. Ne postoji govora o tome da je nekome oduzet pasoš", tvrde iz kompanije Linglong.

Povodom uslova u kojima su smešteni vijetnamski radnici, oni navode da je "jedino što je moguće iznajmljivanje prostora u koje se radnici useljavaju nakon rekonstrukcije u kojoj imaju jednake uslove kao i lokalna radna snaga".

"Ovo je jedina mogućnost budući da je procedura pribavljanja odobrenja za izgradnju sopstvenog smeštaja u Srbiji komplikovana i zahteva više od godinu dana, da je nedozvoljeno graditi stambenu zonu na gradilištu, kao i da Zrenjanin ne poseduje objekat sa smeštajnim kapacitetom za toliki broj ljudi. Pored toga, obezbeđen je dovoljan broj električnih grejalica kao i topla zimska garderoba, kako bi im objekat bio dodatno komforan. U svakom momentu se trudimo da unapredimo ambijent za sve radnike koje rade na izgradnji fabrike", navode oni. 

Kada je reč o zaradi, iz Linglonga tvrde da se ona izračunava po broju odrađenih sati, a da radnici godišnji odmor mogu uzimati onda kada oni to žele.

"Plata se isplaćuje blagovremeno na mesečnom nivou prema broju sati, kada radnici potpisuju potvrdu o isplaćenoj zaradi", dodaju, uz napomenu da se ovo što navode može proveriti i sa vijetnamskom kompanijom "Song Hy Gia Lai company limited".

Komentari (0)

Srbija