Aktuelno

I drugi put ista presuda za ubistvo Slavka Ćuruvije: Radonjiću i Markoviću po 30, Romiću i Kuraku po 20 godina zatvora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/12/2021

-

15:04

I drugi put ista presuda za ubistvo Slavka Ćuruvije: Radonjiću i Markoviću po 30, Romiću i Kuraku po 20 godina zatvora
Slavko Ćuruvija - Copyright EPA/ SASA STANKOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu (Specijalni sud) proglasilo je krivim četvoricu nekadašnjih pripadnika državne bezbenosti (DB) krivim za učešće u ubistvu novinara i vlasnika "Dnevnog Telegrafa" Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Danas je izrečena ista presuda kao i u prvom postupku po kojoj su nekadašnji načelnik RDB Radomir Marković i nekadašnji šef beogradskog centra DB Milan Radonjić osuđeni na po 30 godina zatvora, dok su oficir službe Ratko Romić i  Miroslav Kurak, takođe pripadnik DB-a osuđeni na po 20 godina zatvora.

Sud je ponovo proglasio NN lice za neposrednog izvršioca ubistva Ćuruvije.

Marković nije privođen iz zatvora u Požarevcu "Zabela" po sopstvenoj želji da ne prisustvuje izricanju presude. 

Romiću i Radonjiću, koji su prisustvovali izricanju, danas je produžen kućni pritvor,  dok je Kurak i dalje u bekstvu. 

Ovo je druga prvostepena presuda, koja se izriče nakon što je prvu prošle godine ukinuo Apelacioni sud i naložio da se ponovi suđenje, upravo zbog prekoračenja optužnice uvođenjem u slučaj NN lica koje se ne pominje u optužnici.

I na novu presudu i Tužilaštvo za organizovani kriminal i odbrana imaju pravo da ulože žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.

Predsednica sudskog veća Snežana Jovanović saopštila je na početku objave presude da su članovi tročlanog sudskog veća većinom glasova doneli odluku da se optuženi za ovo ubistvo "oglašavaju krivim" i nastavila čitanje izreke presude.

Zbog podstrekavanja na ubistvo, krivim su proglašeni tadašnji šef DB-a Radomir Marković i šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, dok su kao saizvršioci ubistva krivim proglašeni bivši operativac beogradskog centra Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak koji je u bekstvu, pa mu je presuda izrečena u odsustvu.

Ovo je druga prvostepena presuda, nakon što je prva, istovetna - ukinuta.

Izricanju presude prisustvovao je predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić.

Ovom izricanju presude prethodilo je ponovno suđenje koje je počelo u oktobru 2020, nakon što je prvu presudu koja je donesena 2019. godine Apelacioni sud ukinuo.

U završnoj reči tužilac Milenko Mandić je naveo da je u potpunosti ostao pri optužnici iz 2015. godine i ponovio zahtev za maksimalne zatvorske kazne u ukupnom trajanju od 160 godina,.

EPA/ SASA STANKOVIC

 

 

Kako je naveo tužilac, Slavko Ćuruvija je ubijen jer ga je vrh vlasti doživeo kao ličnu pretnju zbog otvorene i oštre kritike, i to ne samo u novinama koje je izdavao i uređivao već i prilikom posete američkom Kongresu, gde se zalagao da se protiv Slobodana Miloševića podigne haška optužnica, govora na političkim tribinama širom Srbije, gde je iznosio stav da je „Miloševićeva vlast odgovorna za civilizacijski slom Srbije“ i činjenice da je „Pismo Miloševiću“, koje su potpisali Ćuruvija i novinar Aleksandar Tijanić, a koje je objavljeno 19. oktobra 1998. godine u Evropljaninu, bilo prepoznato kao „biblija srpske opozicije“.

Optuženi, nakadašnji načelnik beogradskog centra Državne bezbednosti (DB) Milan Radonjić i inspektor te službe Ratko Romić ponovili su na završnici suđenja da "nisu krivi i da je optužnica montirana u cilju osude DB", prenela je nakon suđenja Fondacija Slavko Ćuruvija.

Radonjić tokom ponovljenog suđenja rekao da optužnicu doživljava kao pravno pokriće za sve medijske optužbe protiv njega lično i Resora Državne bezbednosti.

Presuda se čeka 22 godine

Prvom presudom su osuđeni nekadašnji načelnik RDB Radomir Marković i nekadašnji šef beogradskog centra DB Milan Radonjić na po 30 godina zatvora, dok su oficir službe Ratko Romić i  Miroslav Kurak, takođe pripadnik DB-a osuđeni na po 20 godina zatvora.

I u ranijoj presudi Specijalnog suda, kao neposredni izvršilac ubistva označeno je N.N. lice. Kuraku, za koga tužilaštvo tvrdi da je pucao na Ćuruviju, sudi se u odsustvu jer se sve vreme nalazi u bekstvu.

Zbog, kako je Apelacioni sud ocenio, "nerazumljive" i "protivrečne" presude, naloženo je da se optuženima ponovi suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Novinar i vlasnik listova Dnevni telegraf i Evropljanin Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine, ispred zgrade u kojoj je stanovao u Svetogorskoj ulici u Beogradu. U momentu ubistva, sa njim je bila njegova prijateljica Branka Prpa koja je i jedini svedok likvidacije.

Presuda za ubistvo nije doneta ni 22 godine kasnije, nakon što je Apelacioni sud, nakon četiri godine suđenja, vratio slučaj na prvostepeni postupak zbog "prekoračenja optužbe".

U Slavka Ćuruviju ispaljeno je ukupno 14 projektila iz škorpiona, 12 ga je pogodilo.

Dva dana uoči ubistva 27 pripadnika Državne bezbednosti bilo je angažovano da ga prati iz minuta u minut i javlja njegovo kretanje na svakih 50 metara. Neposredno pred ubistvo pratnja je povučena da bi ubice bez svedoka i bez ometanja mogle da izvrše naređenje.

 

Komentari (0)

Srbija