Aktuelno

Završne reči na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije: Branioci traže oslobađajuću presudu

Komentari

Autor: Fonet

07/10/2021

-

14:14

Završne reči na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije:  Branioci traže oslobađajuću presudu
Slavko Ćuruvija - Copyright EPA/ SASA STANKOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Branioci nekadašnjeg načelnika Resora državne bezbednosti Radomira Markovića zatražili su danas za njega oslobađajuću presudu u svojim završnim rečima na suđenju za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije, negirajući da postoje dokazi koji bi Markovića teretili za Ćuruvijino ubistvo, objavio je portal Udruženja novinara Srbije (UNS).

Advokat prvooptuženog Markovića, Vladimir Marinkov, u svojoj završnoj reči u Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu naveo je da je iskaz Milorada Ulemeka Legije neistinit, a da je tužilac svoju optužnicu u odnosu na Markovića zasnovao „isključivo na tom iskazu“.

 

„Brojnost dokaza sakriva njihovu beskorisnost. Jedan jedini dokaz koji bi trebalo da tereti Radomira Markovića je iskaz Ulemeka. Ulemek kaže da je 29. ili 30. marta trebalo da se javi načelniku službe Radomiru Markoviću. Dežurni vezista mu je rekao da je primio poruku da se javi Markoviću. U vremeniku takvog poziva nema“, rekao je Marinkov.

Marinkov je osporavo Ulemekov iskaz tvrdeći da nije bilo susreta između Ulemeka i Radomira Markovića u kancelariji Franka Simatovića, kako je to Ulemek naveo, da to sigurno nije moglo da se desi 29. marta jer Ulemek nije bio u Beogradu, a i da je zgrada Druge uprave u Kneza Miloša krajem marta 1999. godine bila ispražnjena jer je bila NATO meta.

„Simatoviću je u to vreme bilo zabranjeno da kontaktira sa Ulemekom. Simatović je objasnio da nijednom nije sreo Ulemeka u to vreme“, naveo je Milakov.

Drugi Markovićev branilac Dušan Mašić ocenio je da je Marković u zatvoru 20 godina "samo zato što je patriota i pošten čovek, a da su zasluge Slavka Ćuruvije bile u rušenju države", preneo je portal UNS u izveštaju sa današnjeg ročišta. 

Branilac trećeokrivljenog Miroslava Kuraka Stevan Protić rekao je da nema nijednog dokaza da je Кurak učinio krivično delo ubistva, te da zato "nema ni završne reči". 

Sutra glavni pretres

Glavni pretres biće nastavljen sutra iznošenjem završnih reči branilaca Ratka Romića i Milana Radonjića. 

Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine u Beogradu, ispred ulaza u zgradu u kojoj je živeo. Suđenje za ubistvo počelo je 2015. godine, u aprilu 2019. godine okrivljeni su proglašeni krivim.

Za učešće u ubistvu Ćuruvije na ukupno 100 godina zatvora osuđeni su nekadašnji šef Resora državne bezbednosti Radomir Marković, šef beogradskog centra DB Milan Radonjić, pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak i operativac DB Ratko Romić. Marković i Radonjić osuđeni su na po 30 godina zatvora. Romić i Kurak osuđeni su na po 20 godina zatvora. 

Septembra 2020. godine Apelacioni sud u Beogradu je ukinuo presudu ističući da je prvostepeno veće prekoračilo optužnicu. Okrivljeni Marković već služi kaznu zatvora od 40 godina, dok su Radonjić i Romić u kućnom pritvoru. Miroslavu Kuraku se sudi u odsustvu jer je u bekstvu.

Komentari (0)

Srbija